Skip to main content

Εμπόλεμη ζώνη Λέσβος και Χίος: Τραυματίες πολίτες και αστυνομικοί

Σοβαρή είναι η κατάσταση στα δύο νησιά όπου οι κάτοικοι αντιδρούν στη δημιουργία κλειστών δομών και συγκρούονται με δυνάμεις της αστυνομίας.

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα τα σοβαρά επεισόδια σε Λέσβο και Χίο, μεταξύ κατοίκων που εναντιώνονται στη δημιουργία κλειστών δομών και αστυνομικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, σήμερα στις συγκρούσεις στην περιοχή Διαβολόρεμα και στις επιταγμένες εκτάσεις Καβακλή και Καράβα, έχουν τραυματιστεί 43 αστυνομικοί και 10 πολίτες.



Στη Χίο τραυματίστηκαν οκτώ αστυνομικοί, όταν τους επιτέθηκαν, μέσα στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν, διαμαρτυρόμενοι πολίτες.



Σε ανάρτησή του νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, δηλώνει πως «από χθες το βράδυ καλέσαμε την κυβέρνηση να αποσύρει τα ΜΑΤ, να αναστείλει την πρόοδο των εργασιών για τις νέες δομές και εν συνεχεία να συζητήσουμε από μηδενική βάση το όλο πρόβλημα με τους μετανάστες στις τρεις νήσους μας, ώστε να επέλθει καταλλαγή και να επανέλθουν οι κάτοικοι στις εργασίες τους μετά τη βία που υπέστησαν. Σήμερα το μεσημέρι επαναλάβαμε την πρότασή μας στην κυβέρνηση και εν συνεχεία προβήκαμε σε ανάλογες δηλώσεις στα μέσα ενημερώσεως. Πραγματικώς ευελπιστούμε!».

Ν. Μηταράκης: 20.000 νέες θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα

Την ίδια ώρα, τη δημιουργία νέων δομών 20.000 θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα για κατανομή προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην υπερβαίνει το 1% του πληθυσμού κάθε περιοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα, επανέλαβε σε ομιλία του στο Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ότης Μηταράκης.

«Παράλληλα, προχωράμε στη θέσπιση ανταποδοτικών μέτρων για τους δήμους που θα "βάλουν πλάτη" σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα. Όχι ως μια κίνηση φιλανθρωπίας, αλλά ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη θαρραλέα στάση τους. Έχουμε αποδείξει ότι κάνουμε πράξη όσα λέμε. Ήδη για το 2019 καταβάλουμε στους δήμους περίπου 10 εκ. ευρώ για τη φιλοξενία μεταναστών» επισήμανε ο κ. Μηταράκης.

Ο υπουργός τόνισε πως «πρέπει να δοθεί ένα οριστικό τέλος στη ρητορική που επενδύει στο μίσος και δημιουργεί σύγχυση στις νησιωτικές κοινωνίες».

«Όλοι μαζί να σταθούμε απέναντι στον λαϊκισμό και στα fake news» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «απαντάμε με σχέδιο, σκληρή δουλειά και ενότητα. Ενότητα που δεν θα αφήσουμε στο έλεος μικροκομματικών ή οποιωνδήποτε άλλων σκοπιμοτήτων. Έχουμε θέσει με ευκρίνεια τους στόχους μας για το 2020. Πρώτον, να περιορίσουμε τις ροές. Δεύτερον, να μειώσουμε τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Για τη μείωση των ροών έχουμε δομήσει τέσσερις βασικές γραμμές άμυνας: Την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση των επιστροφών, την διεθνοποίηση της κρίσης και την λειτουργία των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων το ταχύτερο δυνατόν» ανέφερε.

O κ. Μηταράκης μίλησε για ψευδείς φημολογίες που διακινούνται στα νησιά για τις νέες δομές, λέγοντας ότι «είναι ξεκάθαρος ο σχεδιασμός για 20.000 θέσεις φιλοξενίας στα νησιά, τη στιγμή που οι αιτούντες άσυλο θα φεύγουν, μόλις εκδοθεί η απόφαση ασύλου τους, είτε προς τα ανατολικά, είτε προς τα δυτικά. Έχουμε δεσμευτεί για το κλείσιμο των ανοιχτών υπερχειλισμένων δομών στα νησιά, αμέσως μόλις τεθούν σε λειτουργία τα νέα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα φιλοξενίας. Τέλος, προχωράμε στην κατάργηση της χρήσης διαμερισμάτων και ξενοδοχειακών καταλυμάτων στις πόλεις για τη στέγαση προσφύγων. Με αυτόν τον τρόπο, περιθωριοποιούμε το προσφυγικό στοιχείο από την καθημερινότητα των νησιωτών».

«Δε σκοπεύουμε να διαρρήξουμε τη σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού κεντρικής κυβέρνησης και τοπικής Αυτοδιοίκησης» κατέληξε o υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.