Skip to main content

Εμπορικό κέντρο της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης η λεωφόρος Παπανικολάου

Ο κεντρικός δρόμος για τα Πεύκα μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο ανοιχτό εμπορικό κέντρο. Τι σχεδιάζει ο δήμος Νεάπολης - Συκεών.

Στην ανάπλαση της λεωφόρου Παπανικολάου, στα Πεύκα, προχωρά ο δήμος Νεάπολης – Συκεών, που αποτελεί από τις πιο κεντρικές οδικές αρτηρίες της περιοχής. Στόχος του δήμου είναι να την αναδείξει ως «σημείο εμπορικής αναφοράς για τους κατοίκους της βόρειας Θεσσαλονίκης», όπως αναφέρει σε ανάρτησή του και ο αντιδήμαρχος, Αντώνης Σαουλίδης, ένα «ανοιχτό, προσβάσιμο από όλους, εμπορικό κέντρο», όπως δήλωσε ο δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης.

Η ανάπλαση έχει προϋπολογισμό περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά σε πλακοστρώσεις, ηλεκτροφωτισμό με σύγχρονα συστήματα led και για τους πεζούς και για τους οδηγούς, υπόγειους κάδους, έργα πρασίνου και τοποθέτηση προστατευτικών (κάγκελα).

Στις αρχές Οκτωβρίου θα αποσφραγιστούν οι προσφορές της δημοπρασίας, που έχει ανακοινωθεί ήδη και υπόσχεται να δημιουργήσει έναν μεγάλο εμπορικό δρόμο υπερτοπικής μάλιστα σημασίας.

Όπως τόνισε στη Voria.gr ο κ. Δανιηλίδης, «με τις παρεμβάσεις μας αποκαθιστούμε την προσβασιμότητα στην περιοχή, κάνουμε το δρόμο βατό από αναπήρους κι από οικογένειες, δημιουργούμε έναν ασφαλή εμπορικό περίπατο και δυναμώνουμε το τοπικό εισόδημα, την τοπική αγορά. Η λεωφόρος Παπανικολάου είναι ο δρόμος που οδηγεί στα κεντρικά νοσοκομεία της περιοχής μας (Παπανικολάου, Παπαγεωργίου και 424), ενώ θα είναι και η κεντρική αρτηρία προς το υπό ανέγερση Παιδιατρικό Νοσοκομείο. Γι' αυτό το λόγο έχει εξαιρετική σημασία για εμάς στο δήμο και ήδη με επιστολή μου έχω ενημερώσει και τον πρωθυπουργό για τις σοβαρές παρεμβάσεις προσβασιμότητας που χρειάζονται για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο».

Τα 5 εκ. ευρώ είναι ίδιοι πόροι του δήμου και όπως σημείωσε ο κ. Δανιηλίδης, «πρόκειται για μια αναγκαία και σημαντική παρέμβαση, που έρχεται να συμπληρώσει πλήθος άλλων ειδικά για την περιοχή των Πεύκων, όπως τα έργα άνω των 35 εκ. ευρώ που πραγματοποιήσαμε ως διοίκηση του δήμου τα τελευταία έξι χρόνια στα Πεύκα. Αυτή τη στιγμή είναι σε φάση ολοκλήρωσης οι αναπλάσεις σε 60 τοπικούς δρόμους του Ρετζικίου ύψους 4 εκ. ευρώ, ενώ άλλα τόσα χρήματα διαθέσαμε για σύγχρονες παιδικές χαρές».

Χαρακτηριστικό της σημασίας της λεωφόρου είναι το γεγονός ότι οι ενοικιάσεις των καταστημάτων κατά μήκος της πλησιάζουν το 100% και όπως υπογράμμισε ο κ. Δανιηλίδης, «ο δήμος θέλει να ενισχύσει την εμπορική και επιχειρηματική άνθιση στην περιοχή, με παρεμβάσεις ουσίας, ενώ παράλληλα στην ανάπλαση θα χρησιμοποιηθούν οικολογικά υλικά, ώστε να βελτιωθεί το περιβάλλον στην περιοχή και θα γίνουν φυτεύσεις, που θα αποτελέσουν περιβαλλοντική ασπίδα το καλοκαίρι και το χειμώνα. Έμφαση δίνεται στην προσβασιμότητα των καταστημάτων, αλλά και στον ασφαλή περίπατο των πολιτών. Περιμένουμε και την ασφαλτόστρωση του δρόμου από τους αρμόδιους, ώστε να αποκτήσουμε μια σύγχρονη πολυσύχναστη λεωφόρο».

Ο κ. Σαουλίδης δήλωσε επίσης στη Voria.gr ότι «η διασφάλιση ενός ασφαλούς και άνετου περίπατου για όλους τους πολίτες θα αυξήσει την εμπορική κίνηση και θα ενισχύσει την τοπική οικονομία και σε επίπεδο εσόδων και σε επίπεδο νέων θέσεων εργασίας. Θέλουμε η λεωφόρος Παπανικολάου να γίνει εμπορικό κέντρο για το Φίλυρο, τα Πεύκα, το Χορτιάτη, το Ασβεστοχώρι και την Εξοχή και να προσελκύσει και καταναλωτές από τις γύρω περιοχές».