Skip to main content

Έμποροι της Θεσσαλίας: Όχι στις προσφορές πριν τις εκπτώσεις

Υπόμνημα προς την υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, με το οποίο ζητά την απαγόρευση διενέργειας προσφορών ένα μήνα πριν τις εκπτώσεις απέστειλε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας.
Υπόμνημα προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, με το οποίο ζητά την απαγόρευση διενέργειας προσφορών ένα μήνα πριν τις εκπτώσεις απέστειλε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

Οι έμποροι σημειώνουν ότι αν συνυπολογιστούν οι διατάξεις για τις προωθητικές ενέργειες, δίνεται η δυνατότητα να γίνονται προσφορές και εκπτώσεις όλη τη διάρκεια του έτους μόνον στις μεγάλες επιχειρήσεις. Προσθέτουν δε, ότι τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις διανύουν τη χειρότερη περίοδό τους, όπως καταδεικνύει η συνεχής αύξηση των ακάλυπτων επιταγών.

Στο υπόμνημα σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Μείζον θέμα που χρήζει άμεσης και ξεκάθαρης επίλυσης αποτελεί το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στις εκπτώσεις και τις προσφορές. Μέχρι τον περασμένο Ιούνιο απαγορευόταν η διενέργεια προσφορών ένα μήνα πριν την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων. Αυτός ο περιορισμός καταργήθηκε τον Ιούνιο του 2009, με τροπολογία του τότε αρμόδιου υφυπουργού κ. Βλάχου. Έτσι, στην ουσία επιτρέπεται η διενέργεια προσφορών και εκπτώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, γεγονός που ευνοεί αποκλειστικά και μόνο τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις. Αν συνυπολογίσουμε και τη διάκριση ανάμεσα στις προσφορές και τις προωθητικές ενέργειες, τότε εύκολα γίνεται κατανοητό το πόσο μεγάλη σύγχυση δημιουργείται στην αγορά και ποιοι επωφελούνται. Ως διοίκηση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας, δηλώνουμε στη διάθεσή σας, έτοιμοι να συνδράμουμε σε κάθε προσπάθεια με στόχο τη δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου, για τη λειτουργία της αγοράς, το οποίο θα εξυπηρετεί τον υγιή ανταγωνισμό και θα εξασφαλίζει ίσους όρους για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους».