Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020
x

ΕΜΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ SUCCESS STORY ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας χαιρέτισε νωρίς το πρωί της Δευτέρας την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης.

Η Ελλάδα βγήκε επιτυχώς από το τελικό, τριετές πρόγραμμα στήριξης, το οποίο είχε συναφθεί τον Αύγουστο του 2015 προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης κρατικού χρέους, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Δευτέρα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ).

«Σήμερα μπορούμε με ασφάλεια να τερματίσουμε το πρόγραμμα του ΕΜΣ χωρίς ακολουθούντα προγράμματα, καθώς, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010, η Ελλάδα μπορεί να σταθεί ξανά στα πόδια της», τόνισε ο Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΜΣ, στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο θεσμός.

«Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια του Ελληνικού λαού, την καλή συνεργασία με τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση και την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μέσω δανείων και ελάφρυνσης χρέους», πρόσθεσε ο Σεντένο.

«Ο τελικός στόχος του σχεδίου οικονομικής βοήθειας και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν η δημιουργία μιας νέας βάσης για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη. Χρειάστηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, αλλά πιστεύω ότι είμαστε εκεί: Η οικονομία της Ελλάδας μεγεθύνεται ξανά, υπάρχει δημοσιονομικό και εμπορικό πλεόνασμα και η ανεργία μειώνεται σταθερά», καταλήγει ο Μ. Σεντένο.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρει σε δήλωσή του ότι «η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα μετά από την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο που βγαίνει από ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ή του ESM».

«Καθώς ο ESM και το ΕFSF είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, κατέχοντας το 55% του συνολικού χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα της Ελλάδας. Θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένα ακόμη success story, να ευημερεί και να είναι μια χώρα που την εμπιστεύονται οι επενδυτές», σημειώνει, τονίζοντας ότι «αυτό μπορεί να συμβεί, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα χτίσει στην πρόοδο που επιτεύχθηκε με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSM».

Αναφερόμενος, τέλος στην επικείμενη ελάφρυνση του χρέους, ο Κ. Ρέγκλινγκ αναφέρει πως «σύντομα» ο ESM «θα παράσχει περαιτέρω στήριξη στην Ελλάδα, καθώς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που συμφωνήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο από το Eurogroup τον Ιούνιο, θα ενσωματωθούν στις δανειακές συμφωνίες με την Ελλάδα και αναμένεται να εγκριθούν επισήμως από το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αυτό το φθινόπωρο».

Ο ΕΜΣ εκταμίευσε συνολικά 61,9 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε τρία χρόνια για να υποστηρίξει τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Άλλα 24,1 δισεκ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα στην ελληνική κυβέρνηση εντός των ορίων του προγράμματος στήριξης δεν χρειάστηκε να εκταμιευθούν, διευκρίνισε το ευρωπαϊκό ταμείο.

Χαιρετίζοντας την έξοδο της Ελλάδας από την οκταετή οδύσσεια των μνημονίων και την δυνατότητα να σταθεί η χώρα και πάλι στα πόδια της, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, επιχειρεί να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα. Ουσιαστικά σκιαγραφεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να κινηθεί η χώρα και θυμίζει τα οφέλη των συμφωνιών για το χρέος, που έχει αποσπάσει, αλλά και τις υποχρεώσεις της.

Πότε η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια των ESM και EFSF;

Η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει τα δάνεια του ESM από το 2034 έως το 2060. Τα δάνεια του EFSF έχει προγραμματιστεί να αποπληρωθούν από το 2023 έως το 2056, αλλά σύμφωνα με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Ιουνίου, θα υπάρξει παράταση της ωρίμανσής δανείων ύψους 96,4 δισ. ευρώ του EFSF κατά 10 έτη. H απαιτεί την έγκριση του Συμβουλίου των Διοικητών του EFSF.  

Eίναι το χρέος βιώσιμο;

Η εφαρμογή μίας φιλόδοξης στρατηγικής ανάπτυξης και συνετών δημοσιονομικών πολιτικών από την ελληνική κυβέρνηση θα είναι τα βασικά συστατικά επιτυχίας για τη βιωσιμότητα του χρέους, υπογραμμίζει ο ESM. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί, υπενθυμίζει, να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις, που άρχισε στο πλαίσιο των προγραμμάτων και να συνεχίσει να εφαρμόζει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της.

Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αποκαλύπτει πάντως ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που συμφωνήθηκαν, σε συνδυασμό με το μαξιλάρι ρευστότητας της ελληνικής κυβέρνησης, στηρίζουν την προσπάθεια της Ελλάδας. Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα διατηρηθούν κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και 20% μακπρόθεσμα και επομένως το χρέος θεωρείται βιώσιμο, σημειώνει ο ESM.

Ποιο είναι το όφελος των παρεμβάσεων στο χρέος;

Tα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα μειώσουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 και τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναμένεται να περιορίσουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά επιπλέον τριάντα ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 και τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κατά επιπλέον 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Τι δεσμεύσεις έχει αναλάβει η Ελλάδα;

Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ εώς το 2022 και στη συνέχεια κοντά στο 2%. Υπάγεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, που θα παρακολουθεί την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Τι προκλήσεις εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα;

«Αν και τα επιτεύγματα της Ελλάδας είναι αξιοσημείωτα, οι προκλήσεις επιμένουν» τονίζει ο ESM. Πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την απελεύθερωση τομέων της οικονομίας, τη δημιουργία πιο αποδοτικής δημόσιας διοίκησης και την ανάπτυξη ενός φιλικού στις επιχειρήσεις περιβάλλοντος. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ο μόνος τρόπος για τον περιορισμό της ανεργίας που παραμένει στο 19,5%. Δράσεις απαιτούνται στα ακόλουθα πεδία:

    Σύστημα κοινωνικής πρόνοιας (εκσυχρονισμός του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού συστήματος)
    Χρηματοπιστωτική σταθερότητα (συνεχείς μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της υγείας του τραπεζικού συστήματος και τη μείωση των κόκκινων δανείων)
    Αγορές προϊόντων και εργασίας (σχέδιο δράσης για την μαύρη εργασία, μεταρρύθμιση του πλαισίου αδειοδότησης για τις επενδύσεις)
    Ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων
    Δημόσια διοίκηση (εκσυγχρονισμός της διοίκησης ανθρώπινων πόρων στον δημόσιο τομέα, νέος κώδικας εργασίας, εφαρμογή μέτρων κατά της διαφθοράς)
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ