Skip to main content

Εμβολιασμός και Αυτοδιοίκηση: Πήξαμε στις εκκλήσεις και στα ευχολόγια

Άρθρο του Νίκου Φωτίου για την εμβολιαστική εκστρατεία και τον ρόλο που καλείται να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά την έκκληση του πρωθυπουργού

του Νίκου Φωτίου*

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσφατα έκκληση σε δήμαρχους και περιφερειάρχες να συμβάλουν ενεργά στην εμβολιαστική εκστρατεία (5/7/21)

Ωραία! Αλλά «ποιος θα κάνει τη δουλειά»;

Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες αυτοπροσώπως; Δεν νομίζω. Οι υπηρεσίες; Δεν είναι εκπαιδευμένες γι’ αυτό. Τα δημοτικά συμβούλια; Γλάστρες κατάντησαν, διακοσμητικές!

Οι μόνοι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν και να πείσουν είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται καθημερινά πιο κοντά στους διστακτικούς ή φοβισμένους δημότες, που τους γνωρίζουν προσωπικά, που είναι «οι γείτονες της διπλανής πόρτας».

Δηλαδή, οι σύμβουλοι των τοπικών κοινοτήτων. Αυτοί θα μπορούσαν να μιλήσουν στους γείτονές τους, όχι με το ακατανόητο εν πολλοίς επιστημονικό ιδίωμα αλλά με την απλή και κατανοητή γλώσσα της εμπειρίας και των παραδειγμάτων. Με την απαιτούμενη ενσυναίσθηση και ανθρωπιά. Με τον συναισθηματικό λόγο της εγγύτητας και της προσωπικής γνωριμίας και με στοιχεία από αξιόπιστες πηγές. Αυτοί θα μπορούσαν να κάνουν τους γείτονές τους να νοιώσουν την ασφάλεια και τη σιγουριά της έλλογης κοινότητας αποσπώντας τους από τα νύχια των ψεκασμένων κυκλωμάτων και των συμφερόντων, που τους παρασύρουν διά του φόβου σε αυτοκτονικές και αντικοινωνικές σκέψεις.

Τι «εργαλεία» παρέχει η κυβέρνηση στους Κοινοτικούς Συμβούλους; (γέλια…)

Η πανδημία δημιούργησε πλήθος προβλημάτων στους πολίτες, και ιδιαίτερα στους πιο ευάλωτους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ούτε τους γνωστικούς πόρους ούτε το μορφωτικό επίπεδο διαθέτουν προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστους φορείς ενημέρωσης, πρόνοιας, άσκησης κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης. Αυτή την κρίσιμη περίοδο επέλεξε η κυβέρνηση για να συρρικνώσει ή να καταργήσει, αντί να ενισχύσει και να εκπαιδεύσει, εκείνους τους θεσμούς εγγύτητας και αλληλοβοήθειας προς τους έχοντες ανάγκη πολίτες.

Οι υπουργοί εσωτερικών της κυβέρνησης, Θεοδωρικάκος και Βορίδης, με μια σειρά άθλιων νομοθετικών ρυθμίσεων (Νόμος 4804/2021 κ.ά.) και με την πλήρη συναίνεση της κυβερνητικά ελεγχόμενης Κ.Ε.Δ.Ε., προχώρησαν στην αφαίρεση κάθε αποφασιστικής αρμοδιότητας και των αντίστοιχων πόρων από τις κοινότητες και, ακόμη χειρότερα, στη μείωση ή στην κατάργηση πλήθους Κοινοτικών Συμβουλίων ανά τη χώρα.

Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, αντίθετα, η Αυτοδιοίκηση έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία και στη λειτουργία δομών με αντικείμενο την ανακούφιση των φτωχότερων στρωμάτων της κοινωνίας.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, π.χ., επί διοίκησης Μπουτάρη-«Πρωτοβουλίας», ίδρυσε και λειτούργησε -αλλά και κληροδότησε στη νυν διοίκηση- 24 δομές άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Αξιοποίησε προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α., της Ε.Ε., του Ο.Η.Ε, δημιούργησε συνέργειες με οργανώσεις και πρωτοβουλίες της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς εθελοντισμού, κοινωνικής δράσης και αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή και την εποπτεία των υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου. Αυτό είναι το λειτουργικό μοντέλο άσκησης αποτελεσματικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο! Καλός σχεδιασμός, εξεύρεση και αξιοποίηση πόρων, δίκτυα συνεργασίας, συμμετοχική δράση.

Η έκκληση στην έκκληση, δουλειά να μη σου λείπει

Αντ’ αυτών, ιδού πώς μεταφράζεται η πρωθυπουργική έκκληση, π.χ. από τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης σήμερα.

«Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης απηύθυνε έκκληση προς όλους να σπεύσουν να εμβολιαστούν και ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα, 19 Ιουλίου, θα διεξάγονται δωρεάν rapid test κορονοϊού στις περιοχές Τριανδρία, Χαριλάου, Τούμπα και Άνω Πόλη, στους χώρους των ΚΑΠΗ. «Σας θέλω όλους κοντά σε αυτή την προσπάθεια να προτρέψουμε όλους να εμβολιαστούν». (εφ. Μακεδονία 12/7/21)

Με τις εκκλήσεις επί των εκκλήσεων δουλειά δε γίνεται!

Ποιος θα πάει σπίτι σπίτι να μιλήσει, να ενημερώσει, να πείσει, να κινητοποιήσει, να φέρει αποτελέσματα; Υπάρχει κανένας;

Δημοτικές Κοινότητες: Πλήρης ανυπαρξία!

Οι Δημοτικές Κοινότητες της Θεσσαλονίκης τα 2 χρόνια αυτής της διοίκησης είναι κλινικά νεκρές! Μόνον οι υπηρεσίες λειτουργούν μερικώς κυρίως για την έκδοση διαφόρων πιστοποιητικών. Οι κοινοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι των κοινοτήτων χωρίς αρμοδιότητες και πόρους, χωρίς σχέδιο και μπούσουλα είναι αόρατοι για τις τοπικές κοινωνίες. Και αύριο να παραιτούνταν, όπως, άλλωστε, και τώρα που υπάρχουν, κανείς δεν θα το έπαιρνε χαμπάρι!

Η πανδημία λόγω των μεταλλάξεων αλλά και εξαιτίας των ψεκασμένων εσμών των αρνητών, θα μας ταλαιπωρεί όλους για πολύν καιρό ακόμη.
Είναι διατεθειμένη -και κυρίως ικανή- η διοίκηση του δήμου να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα προσέγγισης, συνεργασίας, επαφής και πειθούς προς τους διστακτικούς ή έμφοβους δημότες της Θεσσαλονίκης; Πολύ θα ήθελα να το δω να εφαρμόζεται και να αποδίδει μετρήσιμους καρπούς αντί των ανέξοδων και αδιέξοδων «εκκλήσεων». Αλλά διατηρώ και τις επιφυλάξεις μου για τις εμπνεύσεις και τη σχεδιαστική ικανότητα αυτού του δημάρχου, ενθυμούμενος τις -όχι και πολύ παλαιότερες- δηλώσεις του: «Ο κ. Ζέρβας μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGΑ» για την πορεία της πανδημίας στην πόλη του. «- Να μας βοηθήσει και ο Άγιος Δημήτρης». (20.12.20)

Α! Και κάτι τελευταίο, που θα το ξεχνούσα, επειδή δεν είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Αντιπολίτευση υφίσταται στο δημοτικό συμβούλιο; Δεξιά ή αριστερή (ιδίως η δεύτερη). Έχει καμιάν ιδέα, σκέφτηκε καμιά πρόταση να καταθέσει; Τίποτε; Νάδα; Μούγκα;

Εδώ σε θέλω κάβουρα, να περπατάς στα κάρβουνα!

* Ο Νίκος Φωτίου είναι πρώην αντιδήμαρχος Δήμου Θεσσαλονίκης