Skip to main content

Πότε και με ποιους όρους θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson

Εξαιρετικά σπάνια και χωρίς τεκμηριωμένη συσχέτιση με συγκεκριμένες παθήσεις τα περιστατικά θρομβώσεων που παρουσιάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες

Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι η έναρξη των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Johnson & Johnson στη χώρα μας, μετά το πράσινο φως που άναψε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να συζητηθεί το θέμα στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα υιοθετηθεί η στάση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών φορέων, που ήδη έχουν κρίνει το εμβόλιο ασφαλές και αποτελεσματικό και εξαιρετικά σπάνια τα περιστατικά θρομβώσεων που παρουσιάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η ένταξη του μονοδοσικού εμβολίου Janssen της αμερικανικής εταιρείας, του τέταρτου εμβολίου που θα έχει στη διάθεσή της η χώρα, αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Άλλωστε, ήδη την περασμένη εβδομάδα η χώρα μας παρέλαβε 33.600 δόσεις από το εμβόλιο, ενώ μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένεται να έχουμε λάβει άλλες 45.000 και επιπλέον 1,26 εκ. δόσεις το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου.

Τα σενάρια για πιθανές προϋποθέσεις στη χορήγηση του εμβολίου

Τις πιθανές προϋποθέσεις στη χορήγηση του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό παρέθεσε μιλώντας στη Voria.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης. «Επίσημα οι Αμερικανοί παρουσίασαν έξι περιστατικά σε σύνολο περίπου 7 εκ. εμβολιασμών αυτού του συνδρόμου θρομβώσεων που συνοδεύεται από θρομβοπενία. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων κατέληξε ότι είναι πιθανή η συσχέτιση (possible link) του εμβολίου με αυτά τα περιστατικά θρομβώσεων. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, αξιολογώντας όμως δεδομένα των ΗΠΑ. Ο Αμερικάνικος Οργανισμός δεν έδωσε ακόμα έγκριση για τη συνέχιση των εμβολιασμών. Την Παρασκευή αναμένεται επισήμως να ανακοινώσουν την πορεία και το πιο πιθανό είναι να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με μία μικρή πιθανότητα, όπως είδα και από την παρουσίαση που έγινε, να μπουν κάποιοι περιορισμοί. Το ένα σενάριο είναι να μπει ηλικιακός περιορισμός με ένα πιθανό όριο τα 50 χρόνια και τέθηκε και ένα θέμα περιορισμού φύλου, δεδομένου ότι τα περιστατικά παρουσιάστηκαν μόνο σε γυναίκες. Αυτό όμως έχει μικρότερη πιθανότητα να μπει.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός βλέποντας τα δεδομένα μίλησε για την πιθανή αυτή συσχέτιση ως σπάνια παρενέργεια, εκτιμώντας όμως συνολικά ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, είναι αποτελεσματικό, η παρενέργεια είναι εξαιρετικά σπάνια, συνεπώς τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου, άρα μπορούν να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί. Αυτό είπε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων χωρίς να κάνει ξεκάθαρο αν θα προτείνει ηλικιακό περιορισμό ή αν περιοριστεί μόνο στις προειδοποιήσεις του φαρμάκου, όπως έκανε στην περίπτωση της AstraZeneca να μη βάλει όριο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η κάθε χώρα να βάζει το δικό της ηλικιακό όριο», ανέφερε ο κ. Παπαζήσης, σημειώνοντας ότι το όριο των 30 ετών που έβαλε η χώρα μας, όπως και η Αγγλία, είναι μάλλον υπερβολικό.

Δεν σχετίζονται με παθήσεις οι θρομβώσεις

Ο καθηγητής τονίζει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί τόσο με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, όσο και με αυτό της AstraZeneca, καθώς η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος τη συγκεκριμένη παρενέργεια είναι μία στις 150.000 με 200.000 δόσεις. «Οπωσδήποτε πρέπει να συνεχιστεί ο εμβολιασμός και με τα δύο εμβόλια, τα οποία μοιράζονται και κοινό μηχανισμό. Γι’ αυτό ίσως εμφανίζεται και στα δύο αυτή η σπάνια παρενέργεια, η οποία πιθανώς οφείλεται στον αδενοϊό που χρησιμοποιούν ως φορέα τα εμβόλια αυτά», επισήμανε προσθέτοντας ότι δεν έχει διαπιστωθεί κίνδυνος για ευπαθείς ομάδες. «Αυτή τη στιγμή δεν έχει συσχετιστεί κανένα παράγοντας με την εμφάνιση αυτών των επεισοδίων, ούτε αν έχει κάποιος ιστορικό θρομβώσεων, ούτε αν έχει διαταραχές του αίματος. Τίποτα σχετικό δεν υπάρχει με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, γι’ αυτό δεν τέθηκε πουθενά ζήτημα για κάποιον ανάλογο περιορισμό σε συγκεκριμένη ομάδα. Αυτά τα φαινόμενα είναι αυτοάνοσης αιτιολογίας, οπότε δεν υπάρχει ή τουλάχιστον δεν γνωρίζουμε μέχρι τώρα κάποια ξεκάθαρη συσχέτιση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι στο φύλλο οδηγιών χρήσης και στην περίληψη χαρακτηριστικών του προϊόντος, θα επισημανθεί η εξαιρετικά σπάνια πιθανότητα να εμφανιστεί αυτό σύνδρομο, τονίζοντας ότι αυτό ισχύει για όλα τα φάρμακα, τα οποία έχουν εκτεταμένες αναφορές για πιθανές και λιγότερο πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.