Skip to main content

Εμβόλιο Novavax: Κατά 90% αποτελεσματικό και απέναντι στις μεταλλάξεις

Η Novavax ανέφερε τα αποτελέσματα και σκοπεύει να τα δημοσιεύσει σε ιατρικό περιοδικό, όπου θα ελεγχθεί από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

Η εταιρεία παραγωγής εμβολίων Novavax δήλωσε τη Δευτέρα ότι το εμβόλιό της είναι πολύ αποτελεσματικό έναντι του COVID-19 και επίσης προστατεύει από μεταλλάξεις, σύμφωνα με μια μεγάλη τελικού σταδίου που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ και στο Μεξικό.

Το εμβόλιο είναι περίπου 90% αποτελεσματικό συνολικά και τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι είναι ασφαλές, όπως δήλωσε η εταιρεία.

Ενώ η ζήτηση για εμβολιασμό στις ΗΠΑ έχει μειωθεί δραματικά, η ανάγκη για περισσότερα εμβόλια σε όλο τον κόσμο παραμένει κρίσιμη. Το εμβόλιο της Novavax, το οποίο είναι εύκολο να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί, αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της προμήθειας εμβολίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η εταιρεία αναφέρει ότι σκοπεύει να ζητήσει εξουσιοδότηση στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και να είναι σε θέση να παράγει έως και 100 εκατομμύρια δόσεις το μήνα μέχρι τότε.

«Πολλές από τις πρώτες δόσεις μας θα πάνε σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, και αυτός ήταν ο αρχικός στόχος», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Novavax, Stanley Erck στο The Associated Press.

Η μελέτη της Novavax περιελάμβανε περίπου 30.000 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω από τις ΗΠΑ και το Μεξικό. Τα δύο τρίτα έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου, σε απόσταση τριών εβδομάδων, και τα υπόλοιπα έλαβαν «ψεύτικες» δόσεις.

Υπήρχαν 77 περιπτώσεις Covid στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο. Κανένας στην ομάδα που εμβολιάστηκε με το Novavax δεν εμφάνισε μέτρια ή σοβαρή νόσο, σε σύγκριση με 14 άτομα στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Το εμβόλιο ήταν εξίσου αποτελεσματικό έναντι πολλών παραλλαγών του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής παραλλαγής που κυριαρχεί στις ΗΠΑ και σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των ατόμων με άλλα προβλήματα υγείας.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν κυρίως ήπιες - ευαισθησία και πόνος στο σημείο της ένεσης. Δεν υπήρχαν αναφορές ασυνήθιστων θρόμβων αίματος ή καρδιακών προβλημάτων, είπε ο Erck.

Η Novavax ανέφερε τα αποτελέσματα σε δελτίο τύπου και σκοπεύει να τα δημοσιεύσει σε ιατρικό περιοδικό, όπου θα ελεγχθεί από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες. Η εταιρεία με έδρα το Μέριλαντ δημοσίευσε προηγουμένως ευρήματα από μικρότερες μελέτες στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.

Το εμβόλιό της εκπαιδεύουν το σώμα να αναγνωρίζει τον κορωνοϊό, ειδικά την πρωτεϊνική ακίδα και ετοιμάζεται να καταπολεμήσει τον ιό. Παρασκευάζεται με εργαστηριακά αντίγραφα αυτής της πρωτεΐνης. Το εμβόλιο αυτό είναι διαφορετικό από μερικά από τα άλλα εμβόλια που χρησιμοποιούνται τώρα ευρέως, τα οποία περιλαμβάνουν γενετικές οδηγίες.

Το εμβόλιο Novavax μπορεί να αποθηκευτεί σε τυπικά ψυγεία, διευκολύνοντας τη διανομή.

Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να παρέχει 110 εκατομμύρια δόσεις στις ΗΠΑ τον επόμενο χρόνο και συνολικά 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες.
 
Πηγή: skai.gr