Skip to main content

Εν αμφιβόλω το εφάπαξ στο Δημόσιο

Την παρούσα στιγμή εκκρεμούν 18.200 αιτήσεις πρόωρης συνταξιοδότησης στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για τις οποίες απαιτούνται 800 εκατ. ευρώ, την ώρα που δεν υπάρχουν καθόλου αποθεματικά και
Σε κίνδυνο βρίσκεται η καταβολή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς ο αυξημένος ρυθμός κατάθεσης αιτήσεων για εφάπαξ ενόψει των επικείμενων ανατροπών στο Ασφαλιστικό οδηγεί σε περαιτέρω διεύρυνση της «μαύρης τρύπας» του Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).

Την παρούσα στιγμή εκκρεμούν 18.200 αιτήσεις πρόωρης συνταξιοδότησης για τις οποίες απαιτούνται 800 εκατ. ευρώ, την ώρα που δεν υπάρχουν καθόλου αποθεματικά και η ακίνητη περιουσία του ΤΠΔΥ είναι μηδαμινή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ, το 2010 το έλλειμμα του ΤΠΔΥ θα διαμορφωθεί στα 801,14 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις καταβολής εφάπαξ που δεν εξυπηρετούνται θα φθάσουν τις 20.000 και ο χρόνος αναμονής θα υπερβεί τους 24 μήνες. Επιπλέον, κατά την εφημερίδα “Τα Νέα”, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια αναμένεται να εγκαταλείψουν το Δημόσιο τουλάχιστον 120.000 υπάλληλοι.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο από τις τρέχουσες εισφορές και το α΄ τρίμηνο του 2010 οι αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με το ΤΠΔΥ να έχει τη δυνατότητα πληρωμής 600-650 αιτήσεων τον μήνα και ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα απαιτηθούν 1,6 δισ. για την αποπληρωμή των εφάπαξ.