Skip to main content

Τσαΐρια: Συζητήθηκε στο Εφετείο η αποβολή των Ρομά - Πότε αναμένεται η απόφαση

Εκδικάστηκε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης το αίτημα του δήμου Θερμαϊκού για διοικητική αποβολή των Ρομά από την έκταση που έχουν καταπατήσει στην Περαία

Εκδικάστηκε την Τετάρτη στο Εφετείο Θεσσαλονίκης η υπόθεση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Θερμαϊκού επί του πρωτοκόλλου για τη διοικητική αποβολή των Ρομά από δημοτική έκταση που έχουν καταπατήσει στην Περαία, γνωστή και ως Τσαΐρια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου για το αν γίνει δεκτό ή απορριφθεί το πρωτόκολλο για τη διοικητική αποβολή των Ρομά αναμένεται να εκδοθεί τέλη του καλοκαιριού ή μέσα στον Σεπτέμβριο.

Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2020, πρωτόδικα, το Ειρηνοδικείο της Θεσσαλονίκης είχε ακυρώσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θερμαϊκού για τη διοικητική αποβολή από την περιοχή Τσαΐρια των Ρομά, με το σκεπτικό ότι αν δεν δεν συνοδεύεται από μέτρα μετεγκατάστασης είναι παράνομη και πως η οποιαδήποτε ενέργεια εκδίωξης είναι καταχρηστική.

Ο δήμος Θερμαϊκού προσέφυγε τότε στο εφετείο και τώρα όπως σχολίασε στη Voria.gr o δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής θα περιμένει την τελική απόφαση των δικαστικών αρχών.

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης των 30 οικογενειών οι οποίες είχαν παραλάβει το πρωτόκολλο της διοικητικής αποβολής, Γιώργος Τσάκαλος, δηλώνει στη Voria.gr: «Εμείς δεν έχουμε αλλάξει τη γραμμή μας, οι εντολείς μου δεν έχουν πρόβλημα να φύγουν από την περιοχή, εφόσον, ως οφείλει η πολιτεία, είτε είναι ο δήμος είτε η περιφέρεια, είτε είναι η κεντρική διοίκηση, μεριμνήσει για τη μετεγκατάστασή τους, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες διατάξεις που ισχύουν για την ιδιαίτερη ευάλωτη ομάδα των Ρομά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το φαινόμενο με τον οικισμό στα Τσαΐρια είναι κάτι που υπάρχει εδώ και χρόνια και υφίσταται και σε άλλες περιοχές, σε άλλους δήμους: «Είναι ένα περίπλοκο ζήτημα και σε κάθε περιοχή έχει διάφορες εκφάνσεις, ωστόσο υπάρχει ένα κοινό γνώρισμα: ότι οποιαδήποτε τοπική αυτοδιοίκηση και οι κάτοικοι δεν θέλουν την παρουσία Ρομά, ειδικά όταν δεν είναι συντεταγμένος ο τρόπος με τον οποίο είναι εγκατεστημένοι, θεωρώντας ότι έτσι δημιουργούν προβλήματα στην προοπτική της περιοχής».

Τονίζει ότι είναι αντιφατικό από τη μια η χώρα να λαμβάνει μέτρα για την ένταξη των Ρομά και από την άλλη να είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε δήμου να αποφασίζει να τους εκδιώξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Στα κάγκελα οι κάτοικοι

Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι στην περιοχή της Περαίας βλέποντας την κατάσταση να διαιωνίζεται εδώ και χρόνια χωρίς ουσιαστικά να δίνεται κάποια λύση. Σχεδόν κάθε ημέρα βλέπουν πυκνούς μαύρους καπνούς να υψώνονται στον ουρανό από τις καύσεις καλωδίων και άλλων αντικειμένων στις οποίες προχωρούν οι επιτήδειοι μέσα στον οικισμό, προκειμένου να αποσπάσουν τον πολύτιμο χαλκό, τον οποίο στη συνέχεια διοχετεύουν στη μαύρη αγορά.

Αναγκάζονται ειδικά το καλοκαίρι να κλείνουν τις μπαλκονόπορτές τους και να κάθονται στο εσωτερικό των διαμερισμάτων τους, προκειμένου να μην εισπνεύσουν τον τοξικό καπνό. Σύμφωνα με τους ίδιους, η καθημερινή καύση ελαστικών και καλωδίων εδώ και χρόνια έχει ως συνέπεια να παρουσιάζονται προβλήματα στο αναπνευστικό τους σύστημα καθώς εισπνέουν τοξικές ουσίες που εκλύονται στην ατμόσφαιρα ενώ σημαντική είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος και η υποβάθμιση της περιοχής. Οι ίδιοι κατά διαστήματα έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες, προχωρώντας μεταξύ άλλων και σε μηνυτήρια αναφορά.

Άντρο παράνομων δραστηριοτήτων

Τα Τσαΐρια ουσιαστικά είναι ένας άβατος οικισμός, όπου ανθούν κάθε λογής παραβατικές συμπεριφορές. Εκτός από την καύση καλωδίων για τον χαλκό, κατά διαστήματα και μετά από εφόδους της αστυνομίας εντοπίζονται κλεμμένα αυτοκίνητα ή ό,τι έχει μείνει από αυτά, παράνομα αποκτηθέντα ανακυκλώσιμα υλικά καθώς και δίκτυα ρευματοκλοπής από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.