Skip to main content

Εν όψει επώδυνων συμφωνιών και στο ζήτημα με τους Αλβανούς

Η αρμόδια υπουργός της Αλβανίας, ενημερώνει τις ΗΠΑ -και τη διεθνή κοινότητα- ότι η χώρα της κινδυνεύει και από την Ελλάδα!

Εύχομαι όπως, η διπλωματική αντιπροσωπεία μας στις συζητήσεις με τους Αλβανούς, αφενός να μη είναι απροετοίμαστη και αγνοούσα τα στοιχειώδη, όπως συμβαίνει με την αντίστοιχη για τα Σκόπια, και αφετέρου ο Ν. Κοτζιάς να μη έχει αναλάβει της ίδιας βαρύτητας δεσμεύσεις να τελειώνει και αυτό το ζήτημα, όπως-όπως.

Και τούτο διότι, συμβαίνουν πολλά περίεργα, για τα οποία δεν δημοσιοποιούνται οι δέουσες απαντήσεις προς την αλβανική πλευρά, αν υπάρχουν. Προ δύο εβδομάδων, ανακοινώθηκε η σύναψη στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας, που υπεγράφη από τον Αρχιπλοίαρχο Μιχαήλ Ναούμ (ΠΝ) ενώ, επικεφαλής από πλευράς της Αλβανίας ήταν ο Director of Defence Policy Directorate, Florian Kali.

Προκαλεί απορία αυτή η ιστορία, κατά την στιγμή που η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας ζητά από τις ΗΠΑ υποστήριξη επειδή κινδυνεύει η Αλβανία από Ρωσία και... Ελλάδα! Κατά την επίσκεψή της στις ΗΠΑ, η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα, μιλώντας στην τηλεόραση, είπε μεταξύ άλλων:

«Πιστεύω, ότι μια παρουσία του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ στην Αλβανία, θα ήταν μια καλή ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό των δυνάμεών μας. Βέβαια, σχετίζεται με τη ρωσική επιρροή, αλλά, επίσης, από το Νότο (Ελλάδα), (και) τον θρησκευτικό εξτρεμισμό.

Η αρμόδια υπουργός της Αλβανίας, ενημερώνει τις ΗΠΑ -και τη διεθνή κοινότητα- ότι η χώρα της κινδυνεύει και από την Ελλάδα! Τι είδους στρατιωτική συνεργασία μπορεί να υπάρξει μ' αυτούς;

Πέραν τούτου, όπως έγραψα και προ ημερών, διεκδικούν -εκτός από την ιστορία, αυτό το συνηθίσαμε με όλους τους γείτονες- ακίνητη περιουσία σχεδόν σε όλη την ελληνική επικράτεια. «Οι περιουσίες αυτές δεν υπάρχουν. Οι Αλβανοί εσκεμμένα συγχέουν τους Αρβανίτες με τους Αλβανούς», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «Star» o διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών Φάνης Μαλκίδης.

Κυκλοφορούν και ντοκιμαντέρ σχετικό με τις απαιτήσεις του, όπου αναφέρεται και κοστολόγιο για το ποσό των αποζημιώσεων. «Η αξία των περιουσιών στην Ελλάδα ανέρχεται στα 300 με 350 εκατομμύρια δολάρια», αναφέρει πάντως το ντοκιμαντέρ, ενώ ο Αλβανός ακαδημαϊκός Μπεκίρ Μέτα υποστηρίζει ότι «πρέπει να τεθεί ως βασικό ζήτημα στην επόμενη συνάντηση Ελλάδας - Αλβανίας»!

Μπορεί εμείς να γελάμε με τις ανιστόρητες καταγραφές που δεν πείθουν ούτε παιδιά Δημοτικού, όμως στην Αλβανία η συγκεκριμένη εκπομπή προβάλλεται από το μεγαλύτερο αλβανικό κανάλι και καθηλώνει κάθε Σάββατο εκατομμύρια τηλεθεατές οι οποίοι μαθαίνουν την ιστορία από την ανάποδη και κάπως έτσι γεννιούνται οι αλυτρωτικές διαθέσεις.

«Η παραδοχή της αλήθειας μας βοηθάει να προχωράμε ενωμένοι», αναφέρει ο παρουσιαστής του ντοκιμαντέρ, του οποίου σκηνές προβλήθηκαν όπως ανέφερα στον τηλεοπτικό σταθμό "Star". Εκτός από Σκοπιανούς-Μακεδόνες κα Βουλγάρους-Θράκες, φαίνεται ότι στην Ελλάδα όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, αρχαίο Αλβανό θα βρεις! Άλλωστε, κυκλοφορούν στο διαδίκτυο βίντεο, όπου υποστηρίζουν ότι και ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Αλβανός, αφού είχε μητέρα… Αλβανίδα!  

Να το ξαναγράψω… Γελούσαμε με τις παρόμοιες γελοιότητες των Σκοπιανών, έως ότου φθάσαμε στο σημείο η ελληνική κυβέρνηση να διαπράττει γκάφες, τη μία μετά τη άλλη.

Είναι και απορίας άξιον, με ποιους συζητάμε; Υπάρχει πολιτικός στη Αλβανία που δεν είναι διεφθαρμένος; Αλληλοκατηγορούνται ως μέλη οργανωμένου εγκλήματος, τόσο ο Έντι Ράμα, όσο και υπουργοί του. Και αυτός με τη σειρά του, απευθύνει παρόμοιες κατηγορίες στην αντιπολίτευση.

Είναι τόση η διαφθορά, ώστε σύμφωνα με την εφημερίδα «Mapo» των Τιράνων, αφίχθηκε νέα ομάδα στην Πρεσβεία των ΗΠΑ, για να φροντίσουν την όποια ομαλοποίηση της κατάστασης, επειδή, όπως γράφηκε «Η Αλβανία μπορεί να αντιμετωπίσει τον επιδεινωμένο εξτρεμισμό. Αναλύοντας την ιδιαίτερη φύση και τα προβλήματα με την Αλβανία, αυτό το κράτος μέλος του ΝΑΤΟ αναταράσσεται επί του παρόντος από μεγάλα σκάνδαλα, τα οποία μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αποσταθεροποιητικές καταστάσεις, ως τις χειρότερες μετά το έτος 1997».

Οι Αμερικανοί ανησυχούν και προειδοποιούν. Εμείς παίρνουμε μέτρα; Και με ποιους συζητάμε; Αυριανούς τροφίμους των φυλακών; Η δε μεγάλη ειρωνεία είναι, ότι ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Αλβανίας, διωκόμενος για διαφθορά, φέρεται ότι ζήτησε άσυλο στην Τουρκία! Καλό είναι επομένως, αφενός να αναμένουμε την έλευση της σχετικής ηρεμίας στην Αλβανία, και αφετέρου να πληροφορηθούν στο ΥΠΕΞ τι είναι οι Τσάμηδες, και γιατί επί τόσα χρόνια δεν υπογράψαμε συνθήκη ειρήνης.