Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τελικά, ποιος εκφράζει αυθεντικότερα τις απόψεις του μητροπολίτη κ. Άνθιμου;

Άτομα που κινούνται στους εκκλησιαστικούς κύκλους βλέπουν πολλούς να μιλούν ή να διατυπώνουν απόψεις εκ ονόματος του μητροπολίτη.

Ήταν η δεύτερη φορά σε διάστημα των τελευταίων εβδομάδων που ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον εορτασμό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης. Το μάλλον ασυνήθιστο αυτό γεγονός, δηλαδή ένας ιερός ναός να εκδίδει ανακοινώσεις, προκαλεί κάποιες απορίες. Η πρώτη αφορά αυτό καθ' αυτό το γεγονός της έκδοσης των ανακοινώσεων κι αυτό γιατί, ανακοινώσεις είθισται να εκδίδονται από τις Ιερές Μητροπόλεις στις οποίες υπάγονται οι ναοί και όχι από τους ίδιους τους ναούς, μεμονωμένα.

Η πρώτη ανακοίνωση του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου είχε εκδοθεί την 1η Οκτωβρίου. Ήταν μακροσκελέστατη και σκοπό είχε να αποδομήσει την επιχειρηματολογία ότι για την περσινή έξαρση των κρουσμάτων covid στη Θεσσαλονίκη υπαίτιες ήταν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις οι οποίες είχαν διοργανωθεί στο πλαίσιο του εορτασμού του πολιούχου της πόλης. Συγκεκριμένα υποστήριζε πως δεν υπάρχει καμία «τεκμηριωμένη επιστημονικά απόδειξη περί του ισχυρισμού της αποκλειστικής ευθύνης των εορταστικών εκδηλώσεων στην εξάπλωση της διασποράς!».

Επίσης ανέφερε μια σειρά άλλων εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων, συγκεντρώσεις, κορωνοπάρτι στα πανεπιστήμια, την 85η ΔΕΘ, το Pride, συναυλίες, ακόμη και τη συγκέντρωση κόσμου στις κηδείες των Μίκη Θεοδωράκη και Mad Clip, αλλά και τις εκδηλώσεις για την προσφυγοπούλα Αμάλ, ως δράσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κανονικά. Ζητούσε, δε, να επικρατήσει «λογική και νηφαλιότητα» από τις αρχές ώστε να μην υπάρξει αντίστοιχα κάποια απαγόρευση για τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις.

«Νὰ ἐπιτραπεῖ ἐλεύθερα, στὰ πλαίσια βέβαια τῶν δεδομένων τῆς ἐποχῆς μας, ἡ ἄσκηση τοῦ Συνταγματικοῦ δικαιώματος τῆς ἐλεύθερης θρησκευτικῆς ἐκφρασης! Νὰ ἐφαρμοσθεῖ ἰσονομία καὶ ἰσοπολιτεία! Νὰ βροῦν ἐφαρμογὴ καὶ στὴ δικὴ μας περίπτωση, στὰ πλαίσια τῶν δημοκρατικῶν ἀρχῶν μιᾶς εὐνομούμενης Πολιτείας, οἱ ἀρχὲς τὴς ἰσότητας καὶ τῆς ἀναλογικότητας!», σημείωνε η ανακοίνωση, ρωτώντας παράλληλα: Σὲ ἐμᾶς πάλι θὰ ἐξαντληθεῖ ἡ αὐστηρότητα τῶν ἁρμοδίων; Σὲ ἐμᾶς πάλι θὰ ἐπιδειχθεῖ ὑπέρμετρος ζῆλος; Σὲ ἐμᾶς πάλι θὰ ἐπιρριφθοῦν ὅλες οἱ εὐθύνες; Σὲ ἐμᾶς πάλι θὰ ἀποδοθοῦν βαρύτατες κατηγορίες; Και η ανακοίνωση κατέληγε λέγοντας «Ἐπειδὴ λοιπὸν, ἡ σιωπὴ δεν εἶναι πάντα χρυσός, καταθέτουμε λίγες σκέψεις, ἐπιφυλλασσόμενοι νὰ ἐπανέλθουμε ἐφόσον χρειασθεῖ».

Πριν από λίγες ημέρες ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης Ιάκωβος Αθανασίου, μιλώντας στην TV100 για το τελετουργικό του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου είχε πει ότι θα γίνει μια σύντομη λιτανεία της εικόνας του Αγ. Δημητρίου πέριξ του ναού, ενδεχομένως και επί της Αγίου Δημητρίου, «χωρίς όμως να ακολουθήσουν οι πιστοί».

Τη μεθεπόμενη των δηλώσεων του πρωτοσύγκελου ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, πράγματι επανήλθε, εκδίδοντας νέα ανακοίνωση με την οποία ξεκαθάριζε ότι η λιτάνευση της εικόνας θα τελεσθεί κανονικά, με τη συμμετοχή και των πιστών. Στην ανακοίνωση γινόταν λόγος για «έντονη παραφιλολογία που αναπτύχθηκε, σχετικά με το θέμα της Λιτανείας του Αγίου Δημητρίου» και υπογραμμιζόταν με κατηγορηματικό τρόπο ότι «η Λιτανεία θα τελεσθεί κανονικά την προσεχή Δευτέρα 25 Οκτωβρίου ε.ε. στις 11:00 π.μ., σύμφωνα πάντα με την πρόθεση και επιθυμία του Παναγιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Ανθίμου...». Η ανακοίνωση διευκρίνιζε ότι η Λιτανεία θα γίνει «σύμφωνα προφανώς με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας, με αυτονόητη όμως και δεδομένη σε κάθε περίπτωση την συμμετοχή των ευλαβών και φιλαγίων Χριστιανών».

Εν προκειμένω γεννάται το ερώτημα ποιος από τους δύο εκφράζει αυθεντικότερα τη βούληση της Ιεράς Μητρόπολης και ειδικότερα του μητροπολίτη Άνθιμου. Το ερώτημα αυτό, όπως πληροφορούμαι, βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στα χείλη όσων κινούνται στους εκκλησιαστικούς κύκλους και βλέπουν πολλούς να μιλούν ή να διατυπώνουν απόψεις εκ ονόματος του μητροπολίτη. Και μάλιστα για πολύ σοβαρότερα ζητήματα απ' αυτό του τελετουργικού του επικείμενου εορτασμού του πολιούχου της πόλης.