Skip to main content

Τελικά, τι είναι ηθικό και τι ανήθικο στη μάχη κατά του κορωνοϊού;

Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για τον εμβολιασμό έως τώρα, οι επικοινωνιακές καμπάνιες και η πειθώ, φαίνεται πως εξάντλησαν τις δυνατότητές τους.

Ας ξεκινήσουμε κατ' αρχάς από τους αριθμούς οι οποίοι αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα. Οι νέοι οι οποίοι έχουν κάνει την πρώτη δόση εμβολίου στην Ελλάδα, στην ηλικιακή ομάδα 18-24, είναι το 8,9%, ενώ και τις δύο δόσεις έκανε μόλις το 6,5%. Στην αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 26% εμβολιασμένοι νέοι με την πρώτη δόση και 11,1% και με τις δύο δόσεις. Ανάλογη υστέρηση υπάρχει και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Για παράδειγμα, στους πολίτες ηλικίας 25-49 ετών, στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 38,3%, έναντι 42,8% των ευρωπαίων, ενώ και με τις δύο δόσεις το 16,1% έναντι του ευρωπαϊκού 18,5%.

Διαβάστε επίσης Τα προνόμια για εμβολιασμένους: Οι δύο ταχύτητες σε εστίαση και ψυχαγωγία

Οι λόγοι αυτής της υστέρησης είναι πολλοί. Κατ' αρχάς η πλατφόρμα των εμβολιασμών για την ηλικιακή ομάδα 18-24 άνοιξε μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Επιπλέον, περίπου το 10% με 15% αυτής της ηλικιακής ομάδας είχε μπροστά του τη δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων και το τελευταίο που την ένοιαζε ήταν ο εμβολιασμός. Αλλά και στην επόμενη ηλικιακή ομάδα τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα του επιθυμητού και, κυρίως, του αναγκαίου. Και σ' αυτό έπαιξε ασφαλώς ρόλο η παντελώς εσφαλμένη διαχείριση αναφορικά με τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca το οποίο, μάλιστα, αρχικά αποτελούσε και τη μόνη επιλογή. Αλλά και στις ηλικίες 65 και άνω που είναι οι πλέον ευάλωτες στην covid-19 τα πράγματα δεν πάνε και πολύ καλά καθώς περίπου ένας στους τρεις παραμένει ανεμβολίαστος.

Με το τέταρτο κύμα του μεταλλαγμένου ιού να έχει πλημμυρίσει ήδη το Ηνωμένο Βασίλειο και να έχει αρχίσει να βρέχει σιγά σιγά και τις ελληνικές ακτές, είναι προφανές ότι κάτι πρέπει να γίνει προκειμένου να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, που αποτελούν και το μοναδικό, προς το παρόν, ανάχωμα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει πάνω στο τραπέζι το δέλεαρ των προνομίων, ξεκινώντας από την ηλικιακή ομάδα η οποία παρουσιάζει τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Ως πρώτο προνόμιο παρουσίασε το λεγόμενο freedom pass, μια προπληρωμένη κάρτα αξίας 150 ευρώ η οποία θα διατίθεται στους νέους έως 25 ετών, μόλις κάνουν το πρώτο εμβόλιο. Το ποσό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τουριστικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, δηλαδή σε συναυλίες, θέατρα, κινηματογράφους, ταξίδια, ξενοδοχεία κ.ο.κ. Σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα το όφελος είναι διπλό: από τη μια παρακινεί τους νέους να εμβολιαστούν και από την άλλη ενισχύει εμμέσως κλάδους οι οποίοι έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα κατά την περίοδο της πανδημίας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την άλλη το είδε όλο αυτό ως ένα «πολύ φτηνό κόλπο του Μητσοτάκη» και ως «προσπάθεια εξαγοράς των νέων με πρόσχημα τον εμβολιασμό». Απέφυγε ωστόσο να ξεκαθαρίσει εάν διαφωνεί με τη λογική της χορήγησης προνομίων ή εάν θα επιθυμούσε κάτι πιο γενναιόδωρο από το 150αρι.

Όπως και να 'χει, πάντως, η συζήτηση περί χορήγησης προνομίων στους εμβολιασμένους μόλις άνοιξε. Τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν έως τώρα, οι επικοινωνιακές καμπάνιες και η πειθώ, φαίνεται πως εξάντλησαν τις δυνατότητές τους. Η χρησιμοποίηση νέων εργαλείων, όπως η χορήγηση προνομίων, ακόμη και σε είδος, μπορεί να μοιάζει με παραδοχή ήττας, μπορεί να ελέγχεται από πλευράς "πολιτικής ηθικής", αλλά στον πόλεμο με τον κορωνοϊό σημασία έχει, στο τέλος αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, να μετρήσεις τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Και σ' αυτή την προσπάθεια, ό,τι υπηρετεί τον συγκεκριμένο στόχο, είναι αν μη τι άλλο, συζητήσιμο.