Skip to main content

Ένα ακήρυχτος πόλεμος στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας

Μόλις προχθές ο Ερντογάν έκανε γνωστό ότι θα ξεκινήσει νέα εκστρατεία για να εντοπίσει τους οικονομικούς υποστηρικτές του Γκιουλέν στο εξωτερικό.

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλει το «σύστημα Ερντογάν» να ελέγξει το βαλκανικό – μουσουλμανικό τόξο, το τελευταίο παραμένει εν πολλοίς υπό τον «έλεγχο» των ανθρώπων του Γκιουλέν. Ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιμάμης, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Voria.gr, έχει ακόμα και σήμερα μεγαλύτερες δυνάμεις στις βαλκανικές χώρες, τις οποίες και «ελέγχει» με πιο συστηματικό τρόπο, σε σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Τα παραπάνω εκμυστηρεύονται διπλωματικές πηγές, που είναι σε θέση να γνωρίζουν και υποστηρίζουν ότι οι τελευταίες περίεργες - ακραίες κινήσεις, για παράδειγμα, στην Αλβανία, εντάσσονται στην προσπάθεια Αλβανικών αναθεωρητικών κύκλων (που στηρίζονται από το καθεστώς Ερντογάν) να πάρουν το πάνω χέρι στα Τίρανα. Αυτό που περιγράφουν είναι ένας αέναος «πόλεμος», που εξελίσσεται παρασκηνιακά αλλά ενίοτε έρχεται στο φως κατά τρόπο εμβληματικό. Η περίπτωσης της απαγωγής στο Κόσσοβο Τούρκου πολίτη, που είχε καταφύγει εκεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, είναι απλώς ενδεικτικό.

Για ορισμένους, στην Ελλάδα, όλα τα παραπάνω μπορεί να είναι «ψιλά γράμματα», αλλά ενδεχομένως να δίνουν απαντήσεις σε πολλά και κρίσιμα ερωτηματικά. Μόλις προχθές, για παράδειγμα, ο κ. Ερντογάν έκανε γνωστό ότι θα ξεκινήσει νέα εκστρατεία για να εντοπίσει τους οικονομικούς υποστηρικτές του Γκιουλέν στο εξωτερικό. Και στα Βαλκάνια ειδικότερα, που αποτελούν βασική στόχευση για το σημερινό καθεστώς στη γειτονική χώρα. Όλα δείχνουν πάντως ότι η υπόγεια «μάχη» που δίνεται στα βόρεια σύνορα της χώρας θα συνεχίζεται για πολύ καιρό ακόμα.