Skip to main content

Ένα συνέδριο στο Βερολίνο με σοβαρά μηνύματα σε ατυχή συγκυρία

Πριν το φόρουμ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο με κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα τους το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Ξεκινά αύριο στο Βερολίνο το ελληνογερμανικό φόρουμ. Ωστόσο, μολονότι οι προετοιμασίες του ξεκίνησαν σχεδόν από τις αρχές φθινοπώρου, η συγκυρία σε αυτή τη φάση είναι τόσο αρνητική λόγω κυρίως του κορωνοϊού αλλά και του μεταναστευτικού, καθιστώνας το εγχείρημα σχετικά αμφίβολο ως προς τα αποτελέσματά του. Οι πληροφορίες πάντως επιμένουν ότι κάποιες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές κινήσεις θα πρέπει να αναμένονται, ούτως ή άλλως: Όπως, για παράδειγμα, στο κομμάτι της ενέργειας, η προσέγγιση της ΔΕΗ με την RWE, που αναμένεται να υπογράψουν και συμφωνία συνεργασίας στο κομμάτι των ΑΠΕ.

Διαβάστε: Το αποτύπωμα του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, στο φόρουμ θα μιλήσουν μεταξύ άλλων οι επιχειρηματίες Γ. Περιστέρης, Ευάγγ. Μυτιληναίος και οι τραπεζίτες Φ. Καραβίας, Χρ. Μεγάλου και Β. Ψάλτης. Χωρίς, όμως, να είναι οι μοναδικοί.

Πριν το φόρουμ, πάντως, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο με την ατζέντα τους να κυριαρχείται από ένα θέμα: το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Η Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες, που έρχονται από το Βερολίνο, θα προσπαθήσει να πείσει τον Μητσοτάκη ότι η μοναδική λύση για το πρόβλημα των προσφύγων είναι να τους κρατήσει ο Ερντογάν, με τα κατάλληλα ανταλλάγματα...

Στο Βερολίνο η κυρίαρχη άποψη, αναφορικά με το προσφυγικό πρόβλημα και τη λύση του, συμπυκνώνεται στα εξής: Όσα λεφτά κι αν δώσουμε ως ΕΕ, η λύση βρίσκεται στην πλευρά της Τουρκίας. Γι αυτό και δεν πρέπει να κόψουμε τις επαφές με τον Ερντογάν. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε εντάσσονται και οι σχέσεις που εξακολουθεί να κρατά μαζί του η Μέρκελ, ακόμα και τώρα.