Skip to main content

Ένα βήμα μπρος, δύο πίσω..

Άτολμος και κατώτερος των περιστάσεων ο Άρης. Γράφει ο μάνατζερ Νίκος Καλπατσινίδης

Άτολμος και κατώτερος των περιστάσεων παρουσιάστηκε ο Άρης σε ένα παιχνίδι που εκ των προτέρων γνώριζε ότι θα κρίνει πολλά για την είσοδο του στα πλέι οφ.
Τελειώνοντας την περασμένη εβδομάδα την ανάλυση του παιχνιδιού του Άρη με την ΑΕΚ είχαμε επισημάνει το πόσο σημαντική ήταν για την ομάδα των κιτρίνων η νίκη στο παιχνίδι του Σαββάτου καθώς και η σταθερότητα που καλείται να επιδείξει σαν ομάδα.

Τα πλάνα των προπονητών
Ο Άρης με το σύνηθες 4-2-3-1 του Μηχαλίτσιου, τον Μπομπαντίγια στο ντεμπούτο του στη κορυφή της επίθεσης, τον Κόκε σε ρόλο επιτελικού μέσου και τον Σάκη Πρίττα δίπλα στον Φατί.
Από την άλλη και ο Βαλβέρδε σε σχηματισμό 4-2-3-1 αλλά με σαφή διαφοροποίηση (πιο επιθετικό) από αυτό του αντιπάλου του με τον Ιμπαγάσα σε ρόλο οργανωτή, με ένα αμυντικό χαφ όμως, τον Μοντέστο και τον Φούστερ ακριβώς πίσω από τον Μιραλάς.

Α Ημίχρονο
Το παιχνίδι στο πρώτο μέρος είχε αρκετά καλό ρυθμό, ο Άρης μπήκε με κεκτημένη ταχύτητα από το παιχνίδι της προηγούμενης εβδομάδας και κατάφερε να αιφνιδιάσει τον Ολυμπιακό με τον συνήθη ύποπτο Νέτο. Με ένα τέτοιο ιδανικό ξεκίνημα θα περίμενε κανείς πολλά περισσότερα από τον Άρη αλλά δυστυχώς γι αυτόν, από το σημείο εκείνο και μετά ο Ολυμπιακός ανέκτησε τον έλεγχο του παιχνιδιού και έδειξε αποφασισμένος. Ο Ιμπαγάσα με τα πολύ καλά ποιοτικά στοιχεία που διαθέτει ,καλή τεχνική και καλές μεταβιβάσεις ήταν αυτός που κατεύθυνε τον Ολυμπιακό. Ο Άρης δεν είχε στο διάστημα αυτό τον παίκτη που θα αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο άμυνας και επίθεσης καθώς ο Φατί είχε περιοριστεί σε αμυντικό ρόλο χωρίς να προωθεί το παιχνίδι του Άρη, ο Πρίττας δεν είναι ο παίκτης με οργανωτικές αρετές και ο Τόχα είχε μετατοπιστεί στα αριστερά από τον Μηχαλίτσιο σε μια λανθασμένη επιλογή καθώς, εκεί έχει αποδειχτεί ότι είναι εκτός παιχνιδιού .Έτσι ο Άρης εγκλωβίστηκε δεν μπόρεσε να κρατήσει την κατοχή για να επιβάλει το τέμπο που ήθελε και μοιραία ήλθε το γκολ του Τζεμπούρ!

Β Ημίχρονο
Ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά στο δεύτερο μέρος και ανέβασε την άμυνα του αρκετά ψηλά, πίεσε τον Άρη και κατάφερε να αποκτά την κατοχή της μπάλας σχετικά εύκολα πράγμα που του έδωσε το δικαίωμα να οργανώνει περισσότερες και συχνότερες επιθέσεις. Παρότι είχε την κατοχή ο Ολυμπιακός επιθετικά δεν ήταν καλός και δεν κατάφερε να δημιουργήσει προβλήματα μπροστά από την εστία των γηπεδούχων. Και ενώ κάποιος θα περίμενε τον Άρη να ανεβάσει στροφές και να αντιδράσει αυτό δεν έγινε ποτέ κυρίως λόγο της αδυναμίας να συνδεθεί η άμυνα με την επίθεση. Ο Κόκε που είχε αυτόν τον ρόλο δεν αντεπεξήλθε, ο Τόχα στα αριστερά μοιάζει άλλος παίχτης και έτσι ο Άρης ήτανε πολύ μέτριος ειδικά στο δεύτερο μέρος

Πού κρίθηκε το ματς
Ο Ολυμπιακός πίεσε τους γηπεδούχους ψηλά σε όλο το δεύτερο μέρος ,ο Άρης δεν είχε απαντήσεις για το παιχνίδι, δεν είχε καθόλου καλή κυκλοφορία της μπάλας, επιδόθηκε σε μεγάλες μεταβιβάσεις και έτσι στη φάση του 75' ήρθε το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού με ένα εντυπωσιακό ψαλίδι του Φουστέρ.Ο Ολυμπιακός κέρδισε γιατί έχει στοιχεία που δεν τα είχαν οι γηπεδούχοι αν και έπαιζαν μπρος στο κοινό τους. Είχε πάθος ,είχε θέληση και φάνηκε να έχει ισχυρότερο κίνητρο έναντι του Άρη. Συνολικά λειτούργησε καλύτερα στο ομαδικό κομμάτι από τον αντίπαλο του και μετά το 1-2 περιορίστηκε στο να κρατήσει το αποτέλεσμα. Ο Άρης ήταν άτολμος, χωρίς πάθος και άφησε τον Ολυμπιακό να κάνει το παιχνίδι του.

MVP
Ο Φουστερ με το υπέροχο γκολ που πέτυχε έδωσε μεγάλης άξιας νίκη στον Ολυμπιακό. Από κοντά και ο Ιμπαγάσα με τον πολύ ορθό τρόπο που διαχειρίζεται την ανάπτυξη της ομάδας του.

Οι πάγκοι
Ο Μηχαλήτσιος είτε δεν είδε το ασύνδετο παιχνίδι της ομάδας του, ειτε δεν έκανε κάτι για να το αλλαξει. Και τα δυο λάθος. Θεωρώ ότι σε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι για την ομάδα ο Άρης σεβάστηκε πολύ περισσότερο τον αντίπαλο από όσο έπρεπε. Δεν ρίσκαρε καθόλου και θεωρώ ότι μετά το 60-65 πήγε για την ισοπαλία. Η χρησιμοποίηση του Τόχα στα άκρα είναι λανθασμένη, κάτι που πρέπει να επισημάνουμε. Όπως επίσης και η... συνηθισμένη αλλαγή του Καστίγιο που έως τώρα δεν δείχνει να δίνει κάτι στον Άρη.
Ο Βαλβέρδε έδειξε πιο διαβασμένος σ' αυτήν την επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη, κέρδισε τον χώρο του κέντρου και χωρίς να πιάσει καλή απόδοση η ομάδα του χάρη στην προσωπικότητα και στην ποιότητα κάποιων παικτών του κατάφερε να κερδίσει το παιχνίδι.

Συμπέρασμα
Ο Άρης δεν κατάφερε να συνεχίσει την ανοδική πορεία και να ξαναμπεί για τα καλά στο κόλπο των πλει οφ,φαινεται να μην μπορεί φέτος να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα της έδρας του, καθώς έφτασε στην πέμπτη εντός έδρας ήττα. Από την άλλη ο Ολυμπιακός φαίνεται μετά από αυτή τη νίκη να ξεκαθαρίζει την μάχη του τίτλου.