Skip to main content

Το χάνι στον Φραγκομαχαλά που έγινε από τα καλύτερα καφέ του κόσμου

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στο διώροφο κτήριο στην οδό Εδέσσης όπου στεγάζεται ένα από τα καλύτερα καινούργια καφέ παγκοσμίως, το Ύψιλον.

Την ιστορία του εντυπωσιακού διώροφου κτηρίου στην οδό Εδέσσης όπου στεγάζεται ένα από τα καλύτερα καινούργια  καφέ παγκοσμίως, το Ύψιλον, έσπευσαν να γνωρίσουν πολλοί Θεσσαλονικείς που συμμετείχαν στο φετινό open house.

Το κτήριο κατασκευάστηκε μεταξύ του 1866 και 1867 στον άλλοτε πολύβουο και οικονομικά ενεργό Φραγκομαχαλά και χρησιμοποιήθηκε ως χάνι, ένα ξενοδοχείο δηλαδή της εποχής. Ήταν ιδιοκτησίας Ιωάννη Κύρτση, πλούσιου επιχειρηματία της εποχής, τα αρχικά του οποίου είναι  χαραγμένα στην πρόσοψη  του κτηρίου.

Το Κύρτση Χαν, όπως ονομαζόταν, διέθετε εμπορικά καταστήματα, στάβλους, πεταλωτήρια και διασκεδαστήριο ενώ στον πάνω όροφο βρίσκονταν τα δωμάτια. Ως αρχιτεκτονική και ύφος το κτίσμα των 860 τμ μετουσιώνει μια ολόκληρη εποχή με τα κεραμίδια του να φτιάχνονται από το άλλοτε κραταιό εργοστάσιο Αλλατίνη και τα μεταλλικά ρολά του να έρχονται από την γαλλική πόλη Γκρενόμπλ.

Η αρχιτεκτονική αποκατάσταση του κτηρίου έδειξε μεγάλο σεβασμό στην ιστορία και στο αστικό νεοκλασικιστικό στιλ του. Από το παλιό κτίσμα έχουν διατηρηθεί πολλές ωραίες λεπτομέρειες όπως οι χυτοσίδηρές κολώνες οι οποίες βρίσκονται μόνο σε δύο κτίρια συνολικά σε όλη την Θεσσαλονίκη, η περίτεχνη σιδερένια πόρτα, οο μαρμάρινες σκάλες, μία ξύλινη θύρα και κάποια ξύλινα δάπεδα.

Πλέον το κτήριο λειτουργεί ως καφέ και πολυχώρος τέχνης, το οποίο μάλιστα αναδείχθηκε ως τρίτο στη λίστα «Hottest New Café Openings Across the Globe» του οδηγού Venue.