Skip to main content

Τρία μεγάλα projects αποκρατικοποιήσεων που ξεκινούν

Δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες 15 μέρες να σημειωθούν κρίσιμα βήματα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των αποκρατικοποιήσεων.

Μια σειρά από κρίσιμες αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες στο πρόσφατο παρελθόν είχαν καθυστερήσει για διάφορους λόγους, με πίεση των θεσμών και απαίτηση του Μαξίμου μπαίνουν πλέον στην τελική τους ευθεία.

Και δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες 15 μέρες να σημειωθούν κρίσιμα βήματα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσής τους, γεγονός το οποίο θα σηματοδοτήσει και την ομαλότερη «καθαρή έξοδο» της χώρας από τα μνημόνια.

Το πρώτο από αυτά τα projects αφορά στην πώληση του 51% των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), το οποίο, ούτως ή άλλως, αρχίζει να παίρνει «μυθικές διαστάσεις», για διάφορους λόγους. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η Voria.gr ενημερώνεται ότι:

1.         με βάση τα έως τώρα δεδομένα, δεν υπάρχει ενδιαφέρον – σε αυτή τη φάση τουλάχιστον - από μεγάλο ευρωπαϊκό ή αμερικανικό πετρελαϊκό όμιλο για την περίπτωση
2.         οι ευρωπαϊκοί όμιλοι του συγκεκριμένου κλάδου είναι υπέρ – επενδεδυμένοι αυτόν τον καιρό, με μεγάλα πρόσφατα ανοίγματα σε Τουρκία και Ιράν, ενώ τελευταία ανοίγματα έγιναν ακόμα και στην Ινδία

Το αποτέλεσμα είναι - αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνουμε - βασικοί διεκδικητές του ποσοστού να είναι μεγάλοι traders μόνο. Αυτό όμως δεν αποκλείσει στο μέλλον το ενδιαφέρον να διευρυνθεί περαιτέρω.

Στο μεταξύ, από το χώρο των αποκρατικοποιήσεων μαθαίνουμε επίσης πως «κλείδωσε» ότι:
Α)        το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου θα «βγει» ο διαγωνισμός για την πώληση του 17% της ΔΕΗ
Β)        σχεδόν ταυτόχρονα θα «τρέξουν» οι διαδικασίες για τη διάθεση μειοψηφικών  πακέτων μετοχών στα νερά (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ).