Skip to main content

Ένα εκατ. ευρώ η μέχρι στιγμής ζημία της ΔΕΘ λόγω κορωνοϊού

Ο εκθεσιακός φορέας μετρά ήδη μια ματαίωση της Frescon, την αναβολή της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου και τη ματαίωση πολυάριθμων συνεδρίων.

Περίπου ένα εκατ. ευρώ ή το 8% του ετήσιου τζίρου των 15 εκατ. ευρώ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μέχρι στιγμής απώλειες της ΔΕΘ – Helexpo λόγω του κορωνοϊού.

Ο πάλαι ποτέ εθνικός εκθεσιακός φορέας «μετράει» ήδη μία ματαίωση έκθεσης –της Frescon-, μία αναβολή –της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, που από Μάιο μετατίθεται για Οκτώβριο-, αλλά και τη ματαίωση πολλών συνεδριακών εκδηλώσεων, που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Βέβαια όταν ομαλοποιηθούν τα πράγματα ενδέχεται ένα κομμάτι αυτών των απωλειών να ανακτηθεί, αφού κάποιες εκδηλώσεις στην παρούσα φάση έχουν αναβληθεί και όχι ματαιωθεί. Εννοείται ότι η οικονομική απώλεια για το ευρύτερο εκθεσιακό κύκλωμα, αλλά και για την οικονομία της Θεσσαλονίκης, είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές της ΔΕΘ - Helexpo. Για να γίνει μια έκθεση χρειάζεται η κατασκευή περιπτέρων, ενώ οι εκθέτες και οι επισκέπτες αιμοδοτούν την οικονομία και την αγορά της πόλης με την παραμονή και τις δραστηριότητές τους. Ευτυχώς για τη ΔΕΘ – Helexpo πραγματοποιήθηκε κανονικά στα τέλη Ιανουαρίου η αγροτική έκθεση AGROTICA, που μαζί με την Διεθνή Έκθεση του Σεπτεμβρίου είναι οι δύο πιο προσοδοφόρες διοργανώσεις της ΔΕΘ – Helexpo.    

Φυσικά το πρόβλημα δεν είναι μόνο της ΔΕΘ – Helexpo, αλλά του συνόλου της εκθεσιακής αγοράς της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σε χθεσινή επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Εργασίας Γιάννη Βρούτση ζητά ειδική πρόνοια για τον εκθεσιακό κλάδο. Όπως αναφέρει «οι επιχειρήσεις του εκθεσιακού κλάδου υφίστανται τις συνέπειες της ακύρωσης ή της αναβολής σε μεταγενέστερες ημερομηνίες σχεδόν του συνόλου των εκθέσεων που θα πραγματοποιούνταν παγκοσμίως για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, χωρίς φυσικά να διασφαλίζεται η διοργάνωσή τους στο μέλλον. Η κατάσταση αυτή απειλεί πλέον σοβαρά όχι μόνο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

Αξίζει, πάντως, να εννοηθεί ότι τα στοιχεία για τις οικονομικές απώλειες του εκθεσιακού κλάδου παγκοσμίως είναι συγκλονιστικά. Με βάση στοιχεία της UFI, της Παγκόσμιας Ένωσης Εκθέσεων, για το διάστημα έως τις 9 Μαρτίου, στην Ευρώπη έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί πάνω από 220 εκθέσεις, ενώ παγκοσμίως ο αντίστοιχος αριθμός ξεπερνά τις 500. Η δευτερογενής οικονομική ζημία στην Ευρώπη, που προκλήθηκε από τη μη πραγματοποίηση προγραμματισμένων εκθεσιακών γεγονότων λόγω της επιδημίας, ανέρχεται ήδη σε 5,8 δισ. ευρώ, ενώ τίθενται σε κίνδυνο 51.400 θέσεις εργασίας. Σε όλο τον κόσμο οι αντίστοιχες απώλειες, που περιλαμβάνουν και τη ζημία σε μεταφορές, εστίαση και φιλοξενία, κατασκευή εκθεσιακών περιπτέρων και άλλων εγκαταστάσεων, υπολογίζονται σε 14,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 8,4 δισ. αφορούν την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.