Skip to main content

Ένα επενδυτικό παράδειγμα που το έλεγαν «Ελληνικό»

Ο αρχικός στόχος, δηλαδή «να μπουν μπουλντόζες» έως το τέλος Αυγούστου στο οικόπεδο, πάει για αργότερα, ενδεχομένως και για το τέλος του έτους.

Τελικώς, η επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού αποδεικνύεται πολύ δυσκολότερη υπόθεση απ' ό,τι αναμενόταν. Ο αρχικός στόχος, δηλαδή «να μπουν μπουλντόζες» έως το τέλος Αυγούστου στο οικόπεδο, πάει για αργότερα. Γιατί το αναφέρουμε; Για έναν λόγο: Αποδεικνύεται, με τον πιο εύγλωττο τρόπο, ότι ο κανόνας που υποστηρίζει ότι τα λόγια από τις πράξεις απέχουν παρασάγγας, βρίσκει για μια ακόμα φορά εφαρμογή.

Ας μιλήσουμε με λεπτομέρειες. Το project του Ελληνικού είναι συναρμοδιότητα ούτε δύο, ούτε τριών, αλλά έξι υπουργείων. Μόνο ο χρόνος που χρειάζεται για να μαζευτούν οι απαραίτητες υπογραφές σε κάθε κύκλο διαπραγμάτευσης, από όλες τις υπηρεσίες, συνιστούν από μόνο του έναν πολύμηνο και σχεδόν τιτάνιο αγώνα. Ακόμα κι αν υποτεθεί ότι όλοι «οι Γραμματείς και Φαρισαίοι», που εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία, συμφωνούν σε μια από τις παραμέτρους του, για να την προχωρήσουν άμεσα σημαίνει ότι πρέπει να περάσει κανένας μήνας. Φανταστείτε τώρα πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να κλείσει όλος ο κύκλος των κάθε είδους εκκρεμοτήτων, συνολικά.

Προς τιμή του, ο βασικός αρμόδιος υπουργός και απηνής διώκτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αδωνις Γεωργιάδης, πλέον, όταν αναφέρεται στο θέμα Ελληνικό μιλά με χρονικό ορίζοντα έως το τέλος του τρέχοντος έτους κι όχι του καλοκαιριού. Συν τοις άλλοις, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχεται ότι τελικώς κάτι είχε κάνει και η προηγούμενη κυβέρνηση για να προχωρήσει η επένδυση. Απλώς, δεν είναι καθόλου εύκολο για να ξεκινήσει.

Αν όμως ξεκινήσει, τότε – να είστε σίγουροι – θα ολοκληρωθεί μέσα σε χρόνο d-t. Γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι και κυρίως οι επενδυτές, είναι ώριμοι από καιρό. Τόσο ώριμοι, που κινδυνεύουν να ...σαπίσουν. Κι αυτός είναι ο άλλος κίνδυνος που θα αντιληφθούν σύντομα οι συναρμόδιοι υπουργοί. Δηλαδή, εκτός από το ότι το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο για να πάρει το πράσινο φως, μπορεί και να αποδειχθεί εκπρόθεσμο. Συνεπώς, τίποτα δεν είναι εύκολο. Κι αν δεν προχώρησαν πολλά από όσα είχαν υποσχεθεί και οι προηγούμενοι, δεν ήταν μόνο επειδή ήταν περιορισμένης ικανότητας (που εν πολλοίς ήταν), αλλά κι επειδή το περιεχόμενο των προβλημάτων που κλήθηκαν να διαχειριστούν ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο.