Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020
x

ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΦΩΤΟ)

Αναρρίχηση μπορούν να κάνουν μικροί και μεγάλοι, είτε είναι γυμνασμένοι είτε όχι, σε έναν ειδικό χώρο που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Αναρριχάσαι σε τοίχους με πολύχρωμα βραχάκια ή από ογκόλιθους (boulders). Δεν είσαι δεμένος με σχοινί και ασφάλειά σου, αν πέσεις, είναι το «στρωματένιο» έδαφος.

Ο λόγος για την αναρρίχηση τύπου boulder, όπου η γυμναστική και τα παιχνίδια γίνονται ένα. Ένα τέτοιο κέντρο αναρρίχησης, το X Climb, βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στον πεζόδρομο της Αγ. Θεοδώρας.

Το μοναδικό που χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει αναρρίχηση είναι να φορά αθλητικά ρούχα, τα ειδικά παπούτσια, που δίνονται από το κέντρο αναρρίχησης, και αφού βουτήξει τα χέρια του στη μαγνησία (για να μη γλιστρά), μπορεί να ξεκινήσει την αναρρίχηση πάνω σε τοίχους με κλίση ή χωρίς.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr η Δέσποινα Τσουτσούλη, προπονήτρια αναρρίχησης και ιδιοκτήτρια του κέντρου, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται πιο γνωστό το άθλημα, ενώ σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι εντάχθηκε στα ολυμπιακά αθλήματα και θα κάνει το ντεπούτο του σαν επίσημο αγώνισμα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Αναρρίχηση μπορούν να κάνουν μικροί και μεγάλοι, είτε είναι γυμνασμένοι είτε όχι. Καθημερινά την πόρτα του X Climb, περνούν μικρά παιδιά αλλά και ενήλικες. «Στην αρχή λένε ότι θα είναι δύσκολο και φοβούνται, αλλά αν δοκιμάσουν μια φορά, τους αρέσει. Υπάρχουν κυρίες που κάνουν αναρρίχηση και οι οποίες ποτέ δεν είχαν γυμναστεί», αναφέρει η κ. Τσουτσούλη.

Οι αναρριχητές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν 80 διαδρομές boulder κάθε μήνα σε ένα ασφαλή χώρο εκγύμνασης. «Η αναρρίχηση τύπου boulder είναι με συγκεκριμένες διαδρομές, σε τοίχο έως τέσσερα μέτρα και χωρίς σκοινιά και ζώνες. Κάνεις κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις κατά τη διάρκεια της αναρρίχησης. Εάν πέσει κάτι υπάρχουν τα ειδικά στρώματα, ειδικών προδιαγραφών και δεν χτυπάς», σημειώνει η προπονήτρια.  

Μέσα από την αναρρίχηση, εκτός από τη μυϊκή ενδυνάμωση, εξασκείται η συγκέντρωση και ενισχύεται η αυτοπεποίθηση. Η άθληση σε έναν τοίχο αναρρίχησης είναι δυναμική, αερόβια και γυμνάζει όλο το σώμα.

Για να βιώσει κανείς την ιδιαίτερη αυτή εμπειρεία δεν είναι απαραίτητη η συνδρομή στο Κέντρο, καθώς δίνεται η δυνατότητα και για μεμονωμένες επισκέψεις. Η αναρρίχηση στους τοίχους γίνεται ανάλογα με το επίπεδο του επισκέπτη και πάντα υπό την καθοδήγηση της προπονήτριας. «Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της αναρρίχησης στο ευρύ κοινό με εύκολες διαδρομές», τονίζει, σημειώνοντας πως «στη Θεσσαλονίκη δεν το γνωρίζουν πάρα πολύ».

Στο X Climb πραγματοποιούνται καθημερινά μαθήματα αναρρίχησης για παιδιά και ενήλικες, αρχάριους και προχωρημένους.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ