Skip to main content

Ένα κρίσιμο τεχνικό ζήτημα που απείλησε ολόκληρη τη Σύνοδο

Ένα τεχνικό ζήτημα, που προσπαθούν τις τελευταίες ώρες να λύσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωζώνης, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός βοήθειας της Ελλάδας, είναι κι αυτό που έχει να κάνει με
Ένα τεχνικό ζήτημα, που προσπαθούν τις τελευταίες ώρες να λύσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωζώνης, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός βοήθειας της Ελλάδας (υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται σε άλλο ρεπορτάζ της Voria.gr), είναι κι αυτό που έχει να κάνει με την παρέμβαση του ΔΝΤ σε ζητήματα χώρας - μέλους της ΟΝΕ. Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται σε καμία κοινοτική συνθήκη, ενώ, μέχρι σήμερα, η όποια παρέμβαση του Ταμείου σημειώθηκε αποκλειστικά σε χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι όχι της ΟΝΕ. Οι τελευταίες πληροφορίες που έφταναν χθες βράδυ από τις Βρυξέλλες, ανέφεραν ότι το «κουμπί» για τη λύση του προβλήματος θα είναι... φραστικό. Συγκεκριμένα, επειδή το Eurogroup δεν είναι επίσημος θεσμός στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά άτυπος κι εκτός πλαισίου, θα είναι αυτό το οποίο θα λειτουργήσει για λογαριασμό των Βρυξελλών στη «συμμαχία» με το ΔΝΤ για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Έτσι και η βοήθεια θα δοθεί αλλά και οι κοινοτικοί νόμοι δεν θα παραβιασθούν. Αρκεί βεβαίως στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής να οριστικοποιηθεί η απόφαση που θα προβλέπει - έστω εν ευθέτω χρόνω - παροχή βοήθειας. Προκειμένου πάντως να καταδειχθεί το γραφειοκρατικό της υπόθεσης πηγές από τις Βρυξέλλες υποστήριζαν χθες ότι μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί τις αρμόδιες υπηρεσίες περισσότερες από δύο εβδομάδες!