Skip to main content

Ένα μεγάλο δώρο της Φρανκφούρτης στη νέα κυβέρνηση

Συμβολικά και μόνο, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στις ξένες αγορές και θα βελτιώσει κατά πολύ την εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Ρεαλιστική χαρακτηρίζεται από κύκλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η προοπτική ένταξης της Ελλάδας στο υφιστάμενο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων (QE). Ακόμα και σήμερα, που βρίσκεται στα τελειώματά του και ουσιαστικά εξυπηρετεί τις τελευταίες από τις παρατάσεις που του έχουν δοθεί. Συμβολικά και μόνο, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στις ξένες αγορές και θα βελτιώσει κατά πολύ την εικόνα της χώρας και της οικονομίας της εκτός συνόρων. Αυτό θα είναι όμως και το δώρο της Φρανκφούρτης στη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, η οποία, εφόσον η εξέλιξη δρομολογηθεί στην πράξη, θα πάρει μια πολύ καλή προίκα στο ξεκίνημα της τετραετίας της.

Όμως, όλες οι ενδείξεις, που επιβεβαιώνονται και από το χθεσινό σήμα του Μάριο Ντράγκι, δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σύντομα στην υλοποίηση και νέου ανάλογου προγράμματος για το σύνολο της Ευρωζώνης. Όποτε η Ελλάδα έχει... λαμβάνειν και από εκεί. Και μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση, από το ξεκίνημα της όλης προσπάθειας. Οπερ σημαίνει ότι και τα πρακτικά – χρηματικά οφέλη για τη χώρα μας θα είναι τεράστια.

Πάντως, στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα θα αργήσει ακόμα πολύ να δει τα ομόλογα της στην αποδεκτή διεθνώς επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ-. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να μεσολαβήσουν τρεις αναβαθμίσεις. Και θέλει χρόνο για κάτι τέτοιο. Το πρώτο βήμα πάντως αναμένεται ότι θα γίνει στις 24 Αυγούστου, από την Moody's, η οποία εκτιμάται ότι τότε θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Λίγες μέρες μετά, η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές με νέο ομόλογο.