Skip to main content

Ένα μικρό «μυστικό» που σώζει την Ελλάδα

Οι Ευρωπαίοι διαπιστώνουν ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι και ...δικό τους λόγω της συμπεριφοράς του ευρώ. Ποιες λύσεις συζητούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Και ξαφνικά η Ελλάδα έγινε ευρωπαϊκό πρόβλημα. Χρειάζονταν μια καλή υποβάθμιση, αυτή της S&P, για να δεχθεί δυνατό πλήγμα το ευρώ και να καταλάβουν στη Φρανκφούρτη αλλά και στις Βρυξέλλες ότι η εμπλοκή με τη χώρα μας είναι πιο συστημική απ’ όσο υπολόγιζαν και οι ίδιοι. Και να αρχίσουν να συζητάνε λύσεις, σαν αυτή που «έπεσε» στο τραπέζι την προηγούμενη Πέμπτη, πίσω από τις κλειστές πόρτες της ΕΚΤ. Τι προβλέπει; Κανονικά χορήγηση ρευστότητας σε χώρα – μέλος της ΟΝΕ, ακόμα και με την ενεχυρίαση ομολόγων διαβάθμισης ΒΒΒ. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στο ΒΒΒ+, δηλαδή ένα βήμα πριν από το όριο. Αν το ξεπεράσει, τι γίνεται; H Φρανκφούρτη διαψεύδει το ενδεχόμενο να δεχθεί δηλαδή υποβαθμισμένης εγγύησης ομόλογα, όμως θα επιμείνει σε αυτή τη θέση μέχρι τέλους;

Κορυφαία τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα, τα οποία το τελευταίο διάστημα καλούνται από το υπουργείο Οικονομικών ολοένα και συχνότερα «να βάλουν πλάτη», προειδοποιούν: «Η τραπεζική ρευστότητα δεν είναι ατελείωτη...». Γι’ αυτό και την Τρίτη οι ελληνικές τράπεζες έστειλαν με τη σειρά τους ένα μήνυμα, κι αντί των 5 δισ. που προσδοκούνταν, «έδωσαν» μόλις 2 δις ευρώ στην ιδιωτική τοποθέτηση – γιατί περί αυτού πρόκειται – που διενήργησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Κι όλα αυτά, ενώ το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει έως τα τέλη Φεβρουαρίου να δανεισθεί περί τα 15 - 20 δις ευρώ, για να καλύψει ανελαστικές δαπάνες του. Πώς θα το κάνει, όμως, όταν:

α) οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα και β) η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στους ελληνικούς τίτλους βαίνει επικίνδυνα μειούμενη τις τελευταίες εβδομάδες;

«Πολλά θα εξαρτηθούν από τις ανακοινώσεις αυτής της εβδομάδας», συμφωνούν Έλληνες και ξένοι διαχειριστές χαρτοφυλακίων. Τι εννοούν; «Κατ’ αρχήν  θα έχουμε σαφέστερη εικόνα για το πώς κλείνει ο προϋπολογισμός του 2009» (σσ το άγχος ότι οι «μαύρες τρύπες» μπορεί να είναι και μεγαλύτερες διακατέχει ολοένα και περισσότερους κι όπως λέγεται τελευταία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). «Έπειτα πολλά θα κριθούν κι από την πορεία βασικών δεικτών τον Ιανουάριο. Για παράδειγμα, το έλλειμμα δεν μπορεί σε ετησιοποιημένη βάση να συνεχίσει να κινείται με ρυθμούς της τάξης του 12% και 13%, όπως συμβαίνει σήμερα», προστίθεται.

Κατά συνέπεια, θα πρέπει να δοθούν στις αγορές μηνύματα ότι κάτι φαίνεται να αλλάζει. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι τελευταίες ανακοινώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου. Μόνο που το μήνυμα που έλαβε από τη μίνι περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την εβδομάδα που πέρασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ήταν σαφές: «Όχι άλλα λόγια. Ήρθε η ώρα των πράξεων».