Skip to main content

Ένα νέο εργαλείο για την πάταξη του ναρκεμπορίου στο ΑΠΘ

Ηλεκτρονική πλατφόρμα αναφοράς περιστατικών διακίνησης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο τέθηκε σε λειτουργία εδώ και μερικές ημέρες

Μια νέα πρωτοβουλία με στόχο την πλήρη πάταξη του ναρκεμπορίου στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανέλαβε η Συντονιστική Επιτροπή Δράσης κατά των Ναρκωτικών στο ΑΠΘ. Συγκεκριμένα, εδώ και μερικές ημέρες η Επιτροπή έθεσε σε λειτουργία μια ηλεκτρονική πλατφόρμα έτσι ώστε ο κάθε φοιτητής, καθηγητής, εργαζόμενος του ΑΠΘ, αλλά και κάθε πολίτης ο οποίος βρίσκεται στο χώρο του πανεπιστημίου να μπορεί να κοινοποιήσει στην Επιτροπή οποιοδήποτε περιστατικό διακίνησης ναρκωτικών υπέπεσε στην αντίληψη του με στόχο την ενημέρωση σε τακτική βάση, της πανεπιστημιακής κοινότητας και της Αστυνομίας.

Ειδικότερα, μέσω αυτής της πρωτοβουλίας παρέχεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε είτε να στείλει μήνυμα στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει τεθεί σε λειτουργία, είτε αν κάποιος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, να συμπληρώσει την φόρμα google την οποία έχει δημιουργήσει η Συντονιστική Επιτροπή. Σε αυτήν μπορεί κάποιος αυτόπτης μάρτυρας να αναφέρει μέρα, ώρα και σημείο όπου γίνεται εμπορία ναρκωτικών. Τα μέλη της ομάδας συλλέγουν και ταξινομούν τις πληροφορίες και στη συνέχεια τις προωθούν στους αρμόδιους.

Στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «είμαστε πεπεισμένοι πως τα όποια θετικά αποτελέσματα υπήρξαν ως τώρα στο ζήτημα της καταπολέμησης των ναρκωτικών στο ΑΠΘ ήταν απόρροια της συλλογικής κινητοποίησης τόσων ανθρώπων και της πίεσης που ασκήθηκε μέσω της δημοσιότητας. Πιστεύουμε ότι ο μόνος τρόπος να συνεχιστεί η προσπάθεια είναι και πάλι με την πολύτιμη βοήθεια όλων σας. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια στην υποβάθμιση του πανεπιστημίου και στον κίνδυνο που απειλεί τη νέα γενιά. Ζητάμε για ακόμη μια φορά τη βοήθεια σας για να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα να κινούμαστε χωρίς φόβο μέσα στο πανεπιστήμιο. Παρακαλείσθε να συνδράμετε σε αυτήν την προσπάθεια στέλνοντας μηνύματα/συμπληρώνοντας την φόρμα ως αυτόπτες μάρτυρες και προωθώντας αυτή την δράση. Βοηθήστε την φωνή μας να ακουστεί!».

Ήδη, κατά τις πρώτες δύο ημέρες λειτουργίας αυτής της διαδικτυακής πλατφόρμας έχουν υποβληθεί 36 καταγγελίες!

Υπενθυμίζεται ότι η Συντονιστική Επιτροπή Δράσης κατά των Ναρκωτικών στο ΑΠΘ δημιουργήθηκε πριν από μερικούς μήνες έπειτα από πρωτοβουλία φοιτητών και μελών ΔΕΠ του πανεπιστημίου. Αποτέλεσμα της δράσης της, η οποία αγκαλιάστηκε από περίπου 2.000 μέλη, ήταν η μεγάλη συντονισμένη επιχείρηση της Αστυνομίας τον περασμένο Δεκέμβριο αποτέλεσμα της οποίας ήταν η σύλληψη πολλών μελών σπείρας ναρκεμπορίου που δραστηριοποιούνταν στο πανεπιστήμιο. Ωστόσο, και παρά τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται.

Όπως σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή «το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί -αντιθέτως, θα επιδεινωθεί εκ νέου- εφόσον δεν εδραιωθεί σε όλους η πεποίθηση πως δεν είναι δυνατόν μέσα στο προαύλιο ενός σχολείου να πωλούνται ναρκωτικά. Η πίεση πρέπει να είναι συνεχής ώστε να μην επιστρέψουμε στην πρότερη κατάσταση».

Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι «επιχειρήσαμε στο διάστημα που μεσολάβησε να βρούμε έναν τρόπο ώστε το θετικό προηγούμενο της συλλογικής συμμετοχής να συνεχιστεί. Πρόθεση μας ήταν τη διαχείριση και δημοσιοποίηση του ζητήματος να αναλάβει το ίδιο το πανεπιστήμιο, αλλά καθώς αυτό δεν κατέστη εφικτό, θέλουμε να προσπαθήσουμε μέσα από τη σελίδα και με την βοήθεια όλων σας να συνεχίσουμε την προσπάθεια».

Η φόρμα αυτή δημιουργήθηκε από την Συντονιστική Επιτροπή Δράσης κατά των Ναρκωτικών εδώ