Skip to main content

Ένα νέο μοντέλο μητροπολιτικής διοίκησης προτείνει ο Ζέρβας

Στον δήμο Θεσσαλονίκης έγινε μια πολύ καλή δουλειά, έχουμε ένα εξαιρετικό διοικητικό σχήμα από πολλούς χώρους, δήλωσε ο δήμαρχος Κ. Ζέρβας.

Να αλλάξει ο Κλεισθένης και να υπάρξει ένα νέο μοντέλο διοίκησης ζήτησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζέρβας, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης του Ελληνικού Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης, «ευτυχώς που προέκυψε η αλλαγή στον Κλεισθένη και μπορούμε να διοίκηση σε κάποιο βαθμό».

«Στον δήμο μας έγινε μια πολύ καλή δουλειά, έχουμε ένα εξαιρετικό διοικητικό σχήμα από πολλούς χώρους. Αλλά σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι να αλλάξει ο Κλεισθένης και επιτέλους να μπούμε σε ένα μοντέλο - κυρίως για τους μεγάλους δήμους της χώρας – σε μια λογική μητροπολιτικής διοίκησης», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας ειδικότερα για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο εκλογικό σύστημα, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει μπόνους για την παράταξη του δημάρχου, ίσως όχι τόσο μεγάλο, όπως υπήρχε παλαιότερα. Διευκρίνισε ότι θα μπορούσε να υπάρχει εκλογή δημάρχου από τον α΄ γύρο με ποσοστό ακόμη και κάτω του 50%, όπως συνέβαινε παλαιότερα, με το 42%.

Όπως επίσης είπε, ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας κόφτης, ένα πλαφόν, προκειμένου να μπορεί μια παράταξη να εκπροσωπείται στο δημοτικό συμβούλιο.

«Στο δήμο Θεσσαλονίκης δεν έχουμε πρόβλημα κυβερνησιμότητας», τόνισε, σημειώνοντας πως βοήθησε σε μεγάλο βαθμό η τροποποίηση του Κλεισθένη, αλλά, το πρόβλημα στον δήμο, είναι ότι στο δημοτικό συμβούλιο υπάρχουν σήμερα 13 παρατάξεις, κάποιες από τις οποίες αναδείχθηκαν με πολύ μικρό αριθμό ψήφων.

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλλης είπε ότι ήταν απαραίτητες οι τροπολογίες στον Κλεισθένη, προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσλειτουργίες που δημιούργησε η απλή αναλογική στους δήμους. Εμφανίστηκε επιφυλακτικός όσον αφορά τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους και θετικός για τη συμμετοχή ιδιωτών στην Καθαριότητα, όπου αυτό απαιτηθεί.

Ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός είπε ότι όσα συμβαίνουν στον δήμο του με την άρνηση της αντιπολίτευσης να προσέλθει στο δημοτικό συμβούλιο για να συγκροτηθούν τα όργανα διοίκησης είναι απόδειξη των τεράστιων προβλημάτων που δημιούργησε η απλή αναλογική. Εμφανίστηκε και αυτός επιφυλακτικός όσον αφορά τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους.

Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε πανελλαδική δημοσκόπηση για την τοπική αυτοδιοίκηση η οποία έγινε τον Σεπτέμβριο, σε δείγμα 704 ατόμων, από την εταιρεία Interview, για λογαριασμό του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι περισσότεροι πολίτες ζητούν την κατάργηση του συστήματος απλής αναλογικής με το οποίο έγιναν οι τελευταίες δημοτικές εκλογές. Ειδικότερα, σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες (ποσοστό 62%) θεωρούν ότι με την απλή αναλογική δεν εξελέγησαν οι δημοτικές διοικήσεις που ήθελαν οι ψηφοφόροι, ενώ το αντίθετο πιστεύει σχεδόν ένας στους τρεις (32%).

Περισσότεροι από τους επτά στους δέκα (73%) δηλώνουν ότι συμφωνούν με την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να καταργήσει την απλή αναλογική στους δήμους, ενώ διαφωνεί ένας στους πέντε.

Πέραν αυτών, το 55% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους με ταυτόχρονη κατάργηση της χρηματοδότησης τους από τον προϋπολογισμό, ενώ διαφωνεί το 37%. Επίσης, το 81% συμφωνεί με την συμμετοχή ιδιωτών στη αποκομιδή των απορριμμάτων, προοπτική με την οποία διαφωνεί το 17%.

Όσον αφορά τα θέματα, στα οποία θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα οι νέες δημοτικές αρχές οι ερωτηθέντες τα αξιολογούν ως εξής: καθαριότητα 87%, έργα υποδομών 54%, κυκλοφοριακό 53%, αστικές συγκοινωνίες 52%, ψηφιακές υπηρεσίες 49%, περιβάλλον 35%, σχολική στέγη 20%, αύξηση τουριστικής κίνησης, ανάδειξη ιστορικών μνημείων από 17%.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Κ. Γκιουλέκας, Δ. Κούβελας και Στράτος Σιμόπουλος και ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Μιχάλης Γεράνης.