Skip to main content

Τοποθετείται το «Παράλιο Σήμα» στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

Το «Παράλιο Σήμα» θα τοποθετηθεί στη Νέα Παραλία απέναντι από τις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου και θα ενημερώνει για δράσεις και εκδηλώσεις.

Ένας ιστορικός και πολιτιστικός οδηγός, ο οποίος θα ενημερώνει τους πολίτες και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης αφενός για το «πριν» και το «τώρα» της Νέας Παραλίας, αφετέρου για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενούνται στον χώρο, θα αρχίσει να τοποθετείται σε λίγες ημέρες απέναντι από τις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου.

Ο λόγος για το Παράλιο Σήμα, ένα project που «τρέχουν» ήδη από το φθινόπωρο του 2016 οι Φίλοι της Νέας Παραλίας σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και με χορηγία της ΕΥΑΘ Α.Ε.. Έπειτα από σχετικό διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν 88 ομάδες αρχιτεκτόνων με πάνω από 250 φοιτητές από όλες τις αρχιτεκτονικές σχολές της χώρας, η Λητώ Δημητριάδου, η Γεωργία Μουστάκα και ο Στέλιος Στυλιανού, φοιτητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, απέσπασαν το πρώτο βραβείο και πλέον η μελέτη τους θα πάρει «σάρκα και οστά» και θα κοσμεί τη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.



Το έργο, προϋπολογισμού 10.000€, που έχει ήδη εγκριθεί από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης, θα αρχίσει να τοποθετείται στο σημείο στις 22 Οκτωβρίου και σύμφωνα με τον πρόεδρο των Φίλων της Νέας Παραλίας και αρχιτέκτονα, Πρόδρομο Νικηφορίδη, η υλοποίησή του θα ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών με τεσσάρων ημερών.

«Θα είναι ένας χώρος στον οποίο πέρα από το ότι θα ενημερωνόμαστε για το παρελθόν και το παρόν της Νέας Παραλίας, θα δίνεται η δυνατότητα ενημέρωσης και προβολής των δράσεων και των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στον χώρο» δήλωσε ο κ. Νικηφορίδης στη Voria.gr.

Το Παράλιο Σήμα, που θα κατασκευάσει η εταιρεία Europa Aluminium Systems, θα είναι φτιαγμένο από αλουμίνιο, λόγω της ανθεκτικότητας του υλικού στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, και θα περιέχει επιφάνειες με γυαλί, στις οποίες θα είναι τοποθετημένα κείμενα και φωτογραφίες.



Δεύτερο Παράλιο Σήμα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
 
Ένα δεύτερο Παράλιο Σήμα δρομολογείται στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, ωστόσο η υλοποίηση του όλου εγχειρήματος βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Πρόκειται για τη μελέτη των φοιτητών Διονυσίας Πατίρη, Χριστίνας Καραβασίλη και Μιχάλη Κακούλη, που κέρδισε το δεύτερο βραβείο στον σχετικό διαγωνισμό.

Το έργο έχει οριστεί να τοποθετηθεί στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής, ανάμεσα στον Κήπο Νερού και τον Κήπο Μουσικής και θα αποτελέσει το δεύτερο σημείο πληροφόρησης και ενημέρωσης στην περιοχή.

«Φιλοδοξία μας είναι όλες αυτές οι αποσπασματικές δράσεις που πραγματοποιούμε μέχρι σήμερα, να αποτελέσουν κάποια στιγμή ένα φεστιβάλ» σημείωσε ο κ. Νικηφορίδης και εξήγησε: «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τους Φίλους της Νέας Παραλίας, χωρίς να έχουμε την οικονομική δυνατότητα, να υλοποιούμε δράσεις στην περιοχή. Με ελάχιστη χρηματοδότηση θα μπορούσε να γίνει ένα φεστιβάλ με συνεχείς δράσεις».

Αξίζει να σημειωθεί πως στον εν λόγω διαγωνισμό δόθηκαν τρία βραβεία, οι νικητές των οποίων έλαβαν και χρηματικό ποσό. Η ομάδα που απέσπασε το τρίτο βραβείο αποτελείται από τους φοιτητές Φοίβο Σιγάλα, Παναγιώτη Γκιόκα και Ελεάνα Πάστρα, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες ήταν προπτυχιακοί φοιτητές τουλάχιστον μέχρι τη λήξη της υποβολής αίτησης για συμμετοχή. Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού διοργανώθηκε στο Μουσείο Μπενάκη σχετική έκθεση και με τις 88 μελέτες των φοιτητών που έλαβαν μέρος, ενώ εκδόθηκε και κατάλογος - λεύκωμα.