Skip to main content

Ένα πάθημα που θα σκιάζει για πολύ καιρό την Ελλάδα

Θα χρειασθεί μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρει η Ελλάδα να ξαναβρεί το status της στις διεθνείς αγορές και στους κόλπους των διεθνών επενδυτών.

Θα χρειασθεί μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρει η Ελλάδα να ξαναβρεί το status της στις διεθνείς αγορές και στους κόλπους των διεθνών επενδυτών, μετά την ιστορία της Folli Follie και της ζημίας που προκάλεσε. Τα παραδείγματα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές είναι πάμπολλα και κάθε μέρα προστίθεται κι ένα ακόμα. Το τελευταίο; Οι πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι μια ιταλική εμπορική εταιρεία θα αναλάβει τελικά την αντιπροσώπευση της εταιρείας αθλητικών ειδών ΝΙΚΕ και στην Ελλάδα. Σε τι συνίσταται η έκπληξη;

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, μετά την κατάρρευση της Folli Follie οι Αμερικανοί επέλεξαν να μην αναθέσουν σε άλλη ελληνική εταιρεία την αντιπροσωπεία της. Δεν έψαξαν; Δεν βρήκαν; Άγνωστο. Ενδιαφέρον πάντως υπήρχε. Η αίσθηση όμως είναι ότι αυτή τη φορά – και μετά το πάθημα της Folli Follie - ήθελαν να πάνε στα σίγουρα. Κι έτσι έδωσαν στους Ιταλούς συνεργάτες – αντιπροσώπους τους και την ελληνική αγορά.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα παραπάνω; Η βλάβη – έμμεση κι άμεση – που και στο μέλλον θα προκαλέσει η περίπτωση της Folli Follie στην εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, θα είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι τώρα νομίζεται.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν παρουσιασθούν επενδυτικές ευκαιρίες στην χώρα μας. Για παράδειγμα, επίκειται placement για την διάθεση, μέσω χρηματιστηρίου, του 17% με 20% των μετοχών των ΕΛΠΕ, που έχει στη διάθεση του το ελληνικό δημόσιο, ενώ έχει ληφθεί απόφαση να διατεθεί και το υπόλοιπο ποσοστό του δημοσίου, άμεσα. Κι ενδιαφέρον από έξω υπάρχει. Όμως, το άγος της Folli Follie πολύ δύσκολα θα ξεχασθεί.