Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Το σχέδιο που μεταμορφώνει Αλλατίνη, Ποσειδώνιο, Αρετσού

Μελέτη προβλέπει τη δημιουργία ιδρύματος τύπου Σταύρος Νιάρχος στο Αλλατίνη, μετατόπιση του Ποσειδωνίου και κολυμβητική περιοχή στην Αρετσού.

Την εκπόνηση μελέτης ειδικών πολεοδομικών ρυθμίσεων προωθούν το ΤΕΕ/ΤΚΜ και ο δήμος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αναμορφωθεί και να αξιοποιηθεί η προνομιούχα περιοχή της κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι τα όρια με τον δήμο Καλαμαριάς, που «βρέχεται» από τη θάλασσα.

Στο πλαίσιο του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το παραλιακό μέτωπο του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, οι μελετητές προκρίνουν ως λύση για να αποκτήσει προοπτική και να μπει μια τάξη στη συγκεκριμένη περιοχή, την εκπόνηση μιας σοβαρής μελέτης, που θα ρυθμίσει μια σειρά από ζητήματα, τα οποία επί πολλά χρόνια αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της περιοχής.

Εκτός του Μεγάρου Μουσικής η ίδια περιοχή περιλαμβάνει σημαντικές εγκαταστάσεις με υπερτοπικό χαρακτήρα, όπως το Ποσειδώνιο και το συγκρότημα Αλλατίνη.

Ειδικά για το τελευταίο, που έχει μείνει πλέον «κουφάρι», καθώς δεν αξιοποιήθηκε, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες, ο στόχος είναι να αποτελέσει το «Ελληνικό της Θεσσαλονίκης», όπως χαρακτηριστικά λένε οι επιστήμονες.

Στην παρουσίαση της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Τάκης Δούμας, επισήμανε ότι «με τη μελέτη ειδικών πολεοδομικών ρυθμίσεων θα επιτραπεί η απόδοση σε κοινή χρήση του περιβάλλοντος χώρου του Αλλατίνη. Πρέπει να φύγουν οι φράχτες, να διατηρηθούν τα υφιστάμενα κτήρια και να αξιοποιηθούν, αλλά να μην υπάρξει επιπλέον δόμηση».

Για τους επίδοξους επενδυτές σε αυτό τον προνομιακό χώρο των 29 στρεμμάτων, η πρόβλεψη είναι αφενός η Πολιτεία να πάρει τους ελεύθερους χώρους και να τους αξιοποιήσει σε όφελος του κοινωνικού συνόλου, αφετέρου να θεσπιστούν όροι δόμησης και χρήσεις γης, που θα είναι ελκυστικοί για την προσέλκυση επενδυτών.

Μάλιστα, ο κ. Δούμας πρότεινε να γίνει η περιοχή ένας μητροπολιτικός πόλος πολιτισμού, καθώς έχει όλα τα φόντα, με τις ήδη χωροθετημένες δομές να το πετύχει. Σε θέση δίπλα από το Αλλατίνη, γι' αυτό το σκοπό, προτείνεται η δημιουργία ενός ιδρύματος τύπου «Σταύρος Νιάρχος», που θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη αίγλη.

Στο ίδιο το σχέδιο προβλέπεται «να ενταχθούν στον αστικό ιστό τα κτήρια του Μεγάρου Μουσικής, με τη δημιουργία κεντρικής πλατείας σε κομβικό σημείο μεταξύ αυτών, επιτρέποντας τη δημιουργία νέων κτηριακών εγκαταστάσεων υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας  με χρήση κεντρικών λειτουργιών δημιουργώντας τον ανάλογο μητροπολιτικού επιπέδου πόλο πολιτισμού».

Επίσης, η ίδια μελέτη «θα χωροθετήσει τις ανάγκες για εκπαίδευση στα διατηρητέα κτίσματα του Ελληνικού Δημοσίου (πρώην αποθήκες) και θα αποδώσει με πολεοδομικές ρυθμίσεις σε κοινή χρήση τον περιβάλλοντα χώρο των διατηρητέων κτισμάτων του Αλλατίνη ταυτόχρονα με την αποκατάστασή τους, δημιουργώντας νέα ενιαία οικοδομικά τετράγωνα σε χώρους παλιού σχεδίου και επεκτάσεις υπογειοποιώντας μερικώς την οδό Μαρία Κάλλας ή μερικώς εκτρέποντάς τη.

Στις φιλόδοξες παρεμβάσεις του σχεδίου είναι και η δημιουργία στην ίδια περιοχή μιας νέας μητροπολιτικής ζώνης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων κολύμβησης και ναυταθλητισμού. Σημείο – κλειδί είναι η μετεγκατάσταση του Ποσειδωνίου ή σωστότερα η μετατόπισή του σε διπλανό πιο κατάλληλο χώρο.

Αλλά και η συνέχεια αυτής της περιοχής, που είναι σε άμεση σύνδεση μαζί της προτείνεται να βελτιωθεί, ώστε αφενός να αποκτήσει ρόλο και σαφή χρήση το πρώην Κυβερνείο, αλλά και να αξιοποιηθεί η πλαζ της Αρετσούς, σε συνεργασία με τον δήμο Καλαμαριάς.

«Οι αντίστοιχοι άξονες – διαδρομές πεζού και ποδηλάτου παρά τις οδούς Σοφούλη και Πλαστήρα συμπληρώνονται με πολεοδομικές ρυθμίσεις τόσο στο πρώην Κυβερνείο όσο και στην πλαζ Αρετσούς. Η πλαζ Αρετσούς πέρα από την άμεση γειτνίαση της με το πρώην Στρατόπεδο Κόδρα για το οποίο επίκειται η εκπόνηση μελέτης Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, είναι αναγκαίο μετά την ολοκλήρωση της οριστικής απόδοσης της κατά χρήση από την ΕΤΑΔ στον δήμο Καλαμαριάς, να αναπτυχθεί ως η πρώτη εντός του αστικού συγκροτήματος ασφαλής κολυμβητική περιοχή. Για τις υπόλοιπες όμορες εκτάσεις της ΕΤΑΔ προτείνονται χρήσεις γης καθώς και ρυθμίσεις για το Αλιευτικό Καταφύγιο – Ιχθυόσκαλα Νέας Κρήνης», αναφέρει το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο.

Ο κ. Δούμας μάλιστα επισήμανε στη σχετική εισήγηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρόντος και του δημάρχου Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη, ότι θα μπορούσε στην πλαζ της Αρετσούς να γίνει όχι με μεγάλη δυσκολία μια αστική κολυμβητική περιοχή, ακόμη και με πισίνες, φέρνοντας το παράδειγμα της παραλίας του Τελ Αβίβ.