Skip to main content

Ένα σκάνερ... σοβινισμού στην Πλατεία Αριστοτέλους (φωτο)

Ένα ιδιότυπο πείραμα οργανώθηκε σήμερα μπροστά στην πλατεία Αριστοτέλους, με στόχο να ανιχνεύσει τα επίπεδα σοβινισμού των περαστικών.

Όσοι περαστικοί περπάτησαν σήμερα στην πλατεία Αριστοτέλους, δεν μπόρεσαν παρά να σταθούν μπροστά από το ιδιότυπο, στολισμένο με ελληνικές σημαίες, περίπτερο που στήθηκε μπροστά από την Τσιμισκή αναγράφοντας "σκάνερ σοβινισμού".

Το σκάνερ σοβινισμού αποτελεί την performance που παρουσιάζει η αυστριακή ομάδα God’s Entertainment σε συνεργασία με την ελληνική ομάδα ηθοποιών TheatrAction στο πλαίσιο των 51ων Δημητρίων και ποτελεί ένα πείραμα που στόχο έχει να αποδείξει σε καθέναν από τους συμμετέχοντες αν είναι ή όχι σοβινιστής.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα τεστ με εικόνες και ερωτήσεις στις οποίες καλείται να απαντήσει ο εθελοντής, ώστε να λάβει έπειτα τη "διάγνωση" του. 

Πριν το σκάνερ, οι ηθοποιοί αναλαμβάνουν να κάνουν στους ενδιαφερομένους διάφορες ερωτήσεις αναφορικά με το πώς αντιλαμβάνονται την ελληνικότητα και ποια γνώμη έχουν για τις μειονότητες.

"Προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε ποιες είναι οι πηγές του σοβινισμού. Στόχος είναι να μπει ο κόσμος στη διαδικασία να σκεφτεί και όχι να διδάξουμε εμείς κάτι. Και μόνο η κουβέντα που γίνεται στην αρχή, νομίζουμε ότι είναι κέρδος" δήλωσε στη Voria.gr ο Βαγγέλης Καλίτσογλου, μέλος της TheatrAction.