Skip to main content

Ένα τρικ που εφευρίσκει το Μαξίμου για να «περάσει» την αξιολόγηση

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και όχι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα κριθεί η αποδοχή ή όχι της νέας συμφωνίας (αν και όποτε επιτευχθεί).

Πού μετατοπίζεται πολιτικά το ενδιαφέρον στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, πλέον; Όσοι γνωρίζουν επιμένουν ότι τα βλέμματα όλων είναι καρφωμένα στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, όποτε κι αυτη γίνει. Κι αυτό γιατί εκεί – και όχι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα - θα κριθεί η αποδοχή ή όχι της νέας συμφωνίας (αν και όποτε επιτευχθεί).

Πρόκειται για ένα τρικ του Μεγάρου Μαξίμου και είναι πανέξυπνο. Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ηγείται η ομάδα των «53+», η οποία ελέγχεται από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος θα υπογράψει την (όποια) συμφωνία. Αρα, οι πιθανότητες να μην περάσει η συμφωνία είναι ελάχιστες. Κι έτσι, δεν θα χρειαστεί να περάσει και από την βάσανο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα ήταν ασφαλώς πιο συνθέτη, σε σχέση με αυτή της Κεντρικής Επιτροπής, για πολλούς και ευνόητους λόγους.

Το θέμα, ωστόσο, είναι να κλείσει και η συμφωνία. Από τις Βρυξέλλες μαθαίνουμε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, σημειώθηκε όντως πολύ μικρή προοδος. Ο λόγος; Υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση να διανυθεί, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Η πρόβλεψη ότι οδεύουμε ολοταχώς (τουλάχιστον) προς τον Μάιο γίνεται ολοένα και πιθανότερη, πλέον. Οπότε, σημειώστε την ημερομηνία στην οποία επιμένουμε εδώ και καιρό: 22 Μαίου.

Βεβαίως, μεσολαβεί και η 7η Απριλίου, οπότε υπάρχει προγραμματισμένο Eurogroup στην Μάλτα. Ομως:

Α) το πιθανότερο είναι πως δεν θα έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος, έως τότε, ενώ

Β) το συγκεκριμένο Eurogroup είναι άτυπο, οπότε, ούτως ή άλλως, δεν μπορεί να επικυρώσει αποφάσεις.