Skip to main content

Εναλλακτικός τουρισμός στο Δασικό Χωριό Κέδρος

Μια εναλλακτική πρόταση για τουρισμό, με ειδικές τιμές λόγω κρίσης, προσφέρει το Δασικό Χωριό Κέδρος στα Τζουμέρκα της Άρτας, στην Ήπειρο.
 Χαρακτηριστικό δείγμα εναλλακτικού τουρισμού αποτελεί το Δασικό Χωριό Κέδρος, ένας τουριστικός οικισμός από 20 ξύλινα σπίτια, που  σε μία καταπράσινη έκταση 45 στρεμμάτων και σε υψόμετρο 920μ., κοντά στο χωριό Καταρράκτης, στα Τζουμέρκα της Άρτας, στην Ήπειρο.

Ωστόσο και ο εναλλακτικός τουρισμός δεν έμεινε αλώβητος από την κρίση: το Δασικό Χωριό Κέδρος το 2009 παρουσίασε μείωση 10% στις διανυκτερεύσεις σε σχέση με το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη Voria.gr o διαχειριστής του Δασικού Χωριού Κέδρος κ. Χρήστος Λάμπρης. Όπως αναφέρει, δυστυχώς η πτωτική πορεία στις διανυκτερεύσεις συνεχίστηκε και το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς  η μείωση έφθασε στο 12%. Ο κ. Λάμπρης αποδίδει στην κρίση την κάμψη  στην τουριστική κίνηση, αλλά ευελπιστεί  ότι ο εναλλακτικός τουρισμός και πάλι θα ανακάμψει, θα κερδίσει μερίδιο στις προτιμήσεις των Ελλήνων, μόλις παρέλθει η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Η αρνητική οικονομική συγκυρία, προσθέτει, οδήγησε το Δασικό Χωριό Κέδρος να προσαρμόσει την τιμολογιακή του πολιτική ανάλογα και να παρέχει ειδικές προσφορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει, το κόστος διανομής για ένα σπίτι δύο ατόμων ανέρχεται σε 85 ευρώ με ημιδιατροφή, ενώ  για ένα σπίτι 4 ατόμων προσεγγίζει τα 140ευρώ με ημιδιατροφή. Αναφέρει δε πως όλα τα σπίτια είναι πλήρως εξοπλισμένα και αυτάρκη, με κεντρική θέρμανση, τζάκι, άνετους και ευχάριστους χώρους, μπάνιο και δική τους κουζίνα. «Υπάρχουν δύο τύποι σπιτιών, τα δίχωρα που φιλοξενούν άνετα από ένα ζευγάρι έως μία 4μελή οικογένεια, και τα τρίχωρα που είναι ιδανικά για παρέες φίλων, από 2 έως 8 άτομα, ενώ διατίθεται και επιπλέον ένας ορειβατικός ξενώνας 18 κλινών», συμπληρώνει.

Τονίζει ότι το Δασικό Χωριό Κέδρος παρέχει μια άνετη διαμονή και είναι πλήρως εξοπλισμένα Παράλληλα παρέχει πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση, όπως trekking στα Τζουμέρκα, rafting στον Άραχθο, ιππασία, rappel, τοξοβολία κ.ά. , που  οργανώνονται από την Trekking Hellas Hπείρου. Η high σεζόν για το χωριό είναι τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, η 15η Αυγούστου και τα Σαββατοκύριακα, ενώ οι περισσότεροι επισκέπτες  είναι Έλληνες και προέρχονται από περιοχές εκτός Ηπείρου, με τον αριθμό των αλλοδαπών επισκεπτών να είναι προς το παρόν πολύ μικρός.

Ο κ. Λάμπρης εξηγεί ότι το Δασικό Χωριό Κέδρος αποτέλεσε μια επενδυτική πρωτοβουλία του υπουργείου Γεωργίας  ύψους 4 εκατ. ευρώ και κατασκευάστηκε το 2003, ενώ άρχισε να λειτουργεί το 2004. Ο κ. Λάμπρης ανέλαβε τη διαχείριση του Δασικού Χωριού Κέδρος  για 8 χρόνια-μέχρι και το 2012. Ήδη ξεκίνησε η ανακαίνιση των σπιτιών και η ανανέωση του εξοπλισμού συνολική, που εκτιμάται ότι θα  ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.