Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021
x

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ RDF-SRF ΣΤΟ ΤΙΤΑΝ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Έκκληση στην ΠΚΜ, αλλά και στα δημοτικά συμβούλια της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης να στηρίξουν την προσπάθεια του δήμου κατά της καύσης

Να σταματήσει τις διαδικασίες επέκτασης της αδειοδότησης σε RDF-SRF της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ ζητά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το δημοτικό συμβούλιο του Ωραιοκάστρου, επισημαίνοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Παράλληλα το δημοτικό συμβούλιο απευθύνει έκκληση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και τα δημοτικά συμβούλια της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης να στηρίξουν την προσπάθεια του δήμου κατά της καύσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, έπειτα από συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωραιοκάστρου απαιτεί:

- από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να σταματήσει τις διαδικασίες επέκτασης της αδειοδότησης σε RDF-SRF της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ και ζητά άμεσα από τον Υπουργό να δεχτεί αντιπροσωπεία του Δήμου Ωραιοκάστρου, προκειμένου να εκτεθούν αναλυτικά οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την ενέργεια αυτή για την ποιότητα της ζωής των πολιτών και την ασφάλεια της υγείας.
- από την Κυβέρνηση και το Ελληνικό Κοινοβούλιο να δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον και να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα την ασφάλεια και την προστασία της υγείας των κατοίκων της πόλης της Θεσσαλονίκης που θα πληγούν ανεπανόρθωτα από τις περιβαλλοντικούς ρύπους καύσης RDF-SRF καθώς οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία είναι δυσμενείς και ανεπανόρθωτες και δεν δύναται να προσβάλλεται από οποιαδήποτε κοινοτική οδηγία.
- από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, το ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας και τα Δημοτικά Συμβούλια ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα του Δήμου Ωραιοκάστρου ενάντια στην καύση RDF-SRF, διότι το ενδεχόμενο καύσης τους έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων ολόκληρης της πόλης.

Μάλιστα, ζητά:
- από τα Δημοτικά Συμβούλια της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης να λάβουν σχετικές αποφάσεις και να σταθούν συνοδοιπόροι στον αγώνα του Δήμου Ωραιοκάστρου, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση τους στον κοινό αγώνα ενάντια στην καύση απορριμματογενών αποβλήτων RDF-SRF από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ.
- από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να εισάγει άμεσα θέμα στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, λαμβάνοντας σχετική απόφαση και να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες παύσης της αδειοδότησης για την καύση RDF-SRF από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, χρηματοδοτώντας συγχρόνως περιβαλλοντικές μελέτες που θα αναδείξουν το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον από την ρυπογόνα δραστηριότητα της τσιμεντοβιομηχανίας στην Δυτική πλευρά της πόλης.

«Η υγεία των πολιτών είναι δημόσιο και αδιαπραγμάτευτο αγαθό και πρέπει να αντιμετωπίζεται με ευθύνη και υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές, αφού η διασφάλισή της αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα και υποχρέωση του Κράτους.

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός, και για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας», καταλήγει η ανακοίνωση.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ