Skip to main content

Έναρξη εγγραφών στο μεταπτυχιακό νανοεπιστημών και νανοτεχνολογιών

Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα στο είδος του Διατμηματικό Μεταπτυχιακό. Υποβολή δικαιολογητικών μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Η ανάπτυξη καινοτόμων νανοσωματιδίων με αντιθρομβωτικές ιδιότητες για σταδιακή αποδέσμευση φαρμάκων για καρδιαγγειακές εφαρμογές, η ανάπτυξη και κατασκευή εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών υψηλής διαφάνειας για ενεργειακά αυτόνομα κτίρια, η κατασκευή βιοσυμβατώννοδομημένων επιφανειών με αντιμικροβιακές ιδιότητες, η ανάπτυξη μαγνητικών νανοσωματιδίων για βιοατρικές εφαρμογές, η ανάπτυξη εύκαμπτων διόδων εκπομπής φωτός (OLEDs) σε πλαστικά υποστρώματα για εφαρμογές φωτισμού, είναι μερικές μόνο από τις εκατοντάδες πρωτότυπες Διπλωματικές Εργασίες που έχουν εκπονηθεί και δημοσιευτεί στο πλαίσιο του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΔΠΜΣ) στις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες (Ν&Ν).

Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα στο είδος του Διατμηματικό Μεταπτυχιακό το οποίο διοργανώνεται από τα Τμήματα Φυσικής, Χημείας και Ιατρικής του Α.Π.Θ. σε συνεργασία μετα Ερευνητικά Κέντρα Δημόκριτο, ΕΚΕΤΑ αλλά και τα Πανεπιστήμια Πατρών, Κρήτης, Ιωαννίνων, Berkeley, Οξφόρδης, κλπ και το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2002. 

Το ΔΠΜΣ Ν&Ν οδηγεί στη χορήγηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στις ραγδαία αναπτυσσόμενες περιοχές των Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογιών και σε Διδακτορικό δίπλωμα από τα αντίστοιχα τμήματα του ΑΠΘ που το στηρίζουν.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του, εδώ και 18 χρόνια το ΔΠΜΣ Ν&Ν έχει παράδοση και πρωτοπορία στην εκπαίδευση υψηλής ποιότητας επιστημόνων με μοναδικές δεξιότητες, πολύτιμη εργαστηριακή εμπειρία υψηλών προδιαγραφών, ερευνητικές υποδομές, και εξαιρετικό επιστημονικό και ερευνητικό έργο.

«Οι διδάσκοντες του προγράμματος είναι όλοι καταξιωμένοι καθηγητές των τμημάτων που το διοργανώνουν με πλούσιο επιστημονικό και ερευνητικό έργο, ενώ οι επισκέπτες καθηγητές προέρχονται από ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το Πρόγραμμα Σπουδών του ΔΠΜΣ Ν&Ν συνδυάζει με μοναδικό τρόπο μια σειρά βασικών μαθημάτων που στοχεύουν στην ομογενοποίηση των θεωρητικών & πειραματικών γνώσεων των σπουδαστών που προέρχονται από διαφορετικές επιστήμες, τα οποία συμπληρώνονται από ειδικά μαθήματα για την τεχνολογία,την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, που δίνουν στους αποφοίτους του τα απαραίτητα εφόδια για μια επιτυχημένη πορεία στους σύγχρονους ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και επιχειρηματικό τομείς», σημειωνεται.

Η διάρκεια σπουδώνείναι δύο έτη, ενώδίνεται η δυνατότητα ειδίκευσηςσεμια από τις τρεις κατευθύνσεις:

• Τεχνολογία Λεπτών Υμενίων & Οργανικών Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών

• Νανομηχανική, Νανοβιοϋλικά & Νανοσωματίδια

• Νανοϊατρική - Νανοβιοτεχνολογία - Βιοηλεκτρονική

«Το ΔΠΜΣ Ν&Ν διατηρεί μια πολυετή παράδοση προσέλκυσης εξαίρετων σπουδαστών (γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Σχολών Θετικών Επιστημών, Πολυτεχνείου, Υγείας και Ιατρικών Σχολών). Από την ίδρυση του το 2002 έως και σήμερα, το ΔΠΜΣ Ν&Ν έχει εκπαιδεύσει περισσότερους 240 υψηλών προσόντων επιστήμονες, από τους οποίους περισσότεροι από 70 έχουν ολοκληρώσει και τη Διδακτορική τους Διατριβή και ακολουθούν λαμπρή πορεία και καριέρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό», περιγράφει η ανακοίνωση.

«Εκτός από την μοναδική θεματολογία, εξειδίκευση και ποιότητα των διδασκόντων του το πρόγραμμα παρέχει και την αρτιότερη εκπαίδευση σε σύγχρονα θέματα και τεχνολογικές εφαρμογές. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης γίνεται μέσα στα εργαστήρια που θεωρούνται τα καλύτερα σε υποδομή σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Οι σπουδαστές έρχονται σε επαφή με τις τελευταίες παγκόσμιες εξελίξεις, με τα καλύτερα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, με τους κορυφαίους στον χώρο επιστήμονες και τις εταιρείες υψηλής εξειδίκευσης. Γι αυτό αποφοιτώντας όλοι βρίσκουν δουλειά και συνεχίζουν μια λαμπρή καριέρα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό», τονίζει ο Διευθυντής του ΔΠΜΣ Ν&Ν, Καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Ακόμη, μια από τις μοναδικές καινοτομίες του ΔΠΜΣ Ν&Νείναι η ενεργή συμμετοχή των σπουδαστών στα Διεθνή Συνέδρια και Θερινά Σχολεία Νανοτεχνολογίας, Οργανικών Ηλεκτρονικών, και Νανοιατρικήςστο πλαίσιο του πολυ-γεγονότος NANOTEXNOLOGY ( www.nanotexnology.com), τα οποία διοργανώνονται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN στηΘεσσαλονίκη και στα οποία παρουσιάζονται επιστημονικά και τεχνολογικάθέματα αιχμής από περισσότερους από 700 ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές 60 χωρών του κόσμου.Με τον τρόπο αυτό, οι σπουδαστές έρχονται σε επαφή με διεθνώς καταξιωμένους επιστήμονες και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στους οποίους παρουσιάζουν τις επιστημονικές τους δράσεις.

Ακόμη, στις δράσειςτουΔΠΜΣ Ν&Ν περιλαμβάνεται και η δικτύωσητων αποφοίτων με τα μέλη του Διεθνούς Δικτύου Νανοτεχνολογιών & Νανοβιοτεχνολογιών NanoNet (www.nanonet.gr) που αριθμεί 650 μέλη (Πανεπιστήμια, Οργανισμούς, και εταιρείες) από τηνΕλλάδα, Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020-2021:

31 Αυγούστουέως και 30 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Γραμματεία ΔΠΜΣ Ν&Ν, Τμήμα Φυσικής, Επ. Καθ. Αργύρης Λασκαράκης, τηλ. 2310998266 / 998850

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γραμματεία ΤµήµατοςΦυσικής, 54124, Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310 998550

Ιστοσελίδα ΔΠΜΣ Ν&Ν: http://nn.physics.auth.gr