Skip to main content

Μπήκαν λαμαρίνες στην Πλ. Ελευθερίας - Αρχές 2020 τελειώνουν τα έργα

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να μπουν τα μηχανήματα και να ξεκινήσουν οι εργασίες για την βιοκλιματική ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας

Στις αρχές του 2020 πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί η μεταμόρφωση της πλατείας Ελευθερίας, η οποία θα μετατραπεί σε χώρο περιπάτου και αναψυχής μέσω σύγχρονων, αρχιτεκτονικών και αστικών παρεμβάσεων.

Ήδη ο εργολάβος, μετά την οριστική αποχώρηση του ιδιοκτήτη του πάρκινγκ, έχει ξεκινήσει αυτές τις ημέρες προχωρά τις εργασίες περίφραξης του χώρου.

Συνεργεία του εργολάβου σήμερα το πρωί τοποθετούσαν σιδεριές, λαμαρίνες καθώς και πλέγμα περιμετρικά της πλατείας, προκειμένου να αποκλειστεί ο χώρος και να αρχίσουν οι εργασίες.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να μπουν τα μηχανήματα και να ξεκινήσουν οι εργασίες για την βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών είναι 12 μήνες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάση Παππά το έργο εκτιμάται πως θα παραδοθεί νωρίτερα, σε διάστημα δέκα μηνών.

Το ηλιακό ρολόι, η ανάδειξη του βυζαντινού τείχους και τα επιδαπέδια φωτιστικά σώματα είναι μεταξύ των στοιχείων που συμβάλλουν στην αλλαγή εικόνας στην πλατεία.

Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει κατασκευή ενός «κοσμικού» ρολογιού κοντά στο θαλάσσιο μέτωπο, το οποίο θα εμφανίζει στο δάπεδο ιστορικές ημερομηνίες, αποτελώντας έντονο χαρακτηριστικό σημείο της πλατείας και ενισχύοντας την ανάδειξη  του εβραϊκού στοιχείου της πόλης.

Επίσης, προβλέπεται η ανάπτυξη με ενιαία δαπεδόστρωση από το μέτωπο των κτιρίων στα ανατολικά μέχρι τα δυτικά και από το βόρειο μέτωπο μέχρι τη θάλασσα, η δημιουργία μιας ισχυρής συστάδας δέντρων σε θέση η οποία ενισχύει τόσο το υφιστάμενο ψηλό πράσινο, όσο και τους υπόλοιπους περιβαλλοντικούς συντελεστές, και την οργάνωση της ζώνης των καθιστικών κάτω από τα δένδρα με διάταξη προς τη θάλασσα και στο βόρειο τμήμα του χώρου.