Skip to main content

Έναρξη του ερευνητικού προγράμματος «Migrate» από το City College

Το πρόγραμμα έχει αντικείμενο το θέμα της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη. Με τη συμμετοχή ερευνητών από τις βασικές χώρες διέλευσης των μεταναστών

Την έναρξη ενός νέου ερευνητικού προγράμματος «Migrate:CTRL _ Enter Europe Jean Monnet Migrant Crisis Network», ανακοινώνουν το City College, Διεθνές Τμήμα του Πανεπιστημίου του Sheffield και το ερευνητικό του κέντρο, το Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South East European Centre –SEERC) που εδρεύουν στην Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα έχει αντικείμενο το επίκαιρο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη. Το εναρκτήριο συνέδριο του ερευνητικού προγράμματος πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2016 στο Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης στην Βουδαπέστη.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το ερευνητικό πρόγραμμα φιλοδοξεί να απαντήσει στο ερώτημα: «Σε ποιο βαθμό μπορούν η σύγκλιση και η διεύρυνση της ΕΕ να προσφέρουν μια βιώσιμη λύση στην μεταναστευτική κρίση;». Σκοπός του προγράμματος Migrate είναι να εξετάσει τις επιδράσεις της μεταναστευτικής κρίσης στο κοινωνικο-πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον των χωρών εισόδου και διέλευσης, τον τρόπο που η κρίση επηρεάζει την διαδικασία διέλευσης, αλλά και τον βαθμό που επηρεάζεται από την διεύρυνση και σύγκλιση της Ε.Ε.

Στην έρευνα συμμετέχουν ερευνητές από τις βασικές χώρες διέλευσης των μεταναστών προκειμένου να εξεταστούν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της μεταναστευτικής κρίσης όπως την βιώνουν οι χώρες αυτές. Πιο συγκεκριμένα, τον συντονισμό του ερευνητικού έργου έχει αναλάβει το ερευνητικό κέντρο του City College, το SEERC,  ενώ στην υλοποίηση συμμετέχουν τα ακόλουθα πανεπιστήμια κι οργανισμοί: το Δίκτυο Ναβαρίνο (Ελλάδα), το Πανεπιστήμιο Bilkent (Τουρκία), το Πανεπιστήμιο του Sheffield (Μεγ. Βρετανία), το Πανεπιστήμιο Κυρίλλου και Μεθοδίου (Π.Γ.Δ.Μ.), το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου (Σερβία), το Πανεπιστήμιο του Graz (Αυστρία), το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης (Ουγγαρία) και το Ίδρυμα Konrad Adenauer Stiftung (Γερμανία). Η έρευνα χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Jean Monnet κι αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2019.

Το City College, Διεθνές Τμήμα του Πανεπιστημίου του Sheffield που βρίσκεται στην Βόρεια Ελλάδα, στην Θεσσαλονίκη, τοποθετεί την έρευνα στο επίκεντρο της φιλοσοφίας και της δραστηριότητάς του. Όπως τονίζει η ανακοίνωση, στην Ελλάδα είναι το μόνο ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που διεξάγει συνεχώς ακαδημαϊκή έρευνα. Το ακαδημαϊκό προσωπικό των τεσσάρων ακαδημαϊκών τμημάτων του - Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ψυχολογία, Πληροφορική και Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία, καθώς και το ερευνητικό του κέντρο, SEERC, διεξάγουν σημαντική διεπιστημονική έρευνα.

Ο Δρ Παναγιώτης Κετικίδης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του CITY College, Διεθνές Τμήμα του Πανεπιστημίου του Sheffield και Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης – SEERC αναφέρει: "Το CITY College καθώς και το ερευνητικό του κέντρο, SEERC, έχουν βασική αποστολή την έρευνα, την παραγωγή γνώσης και τη διδασκαλία, μέσα σε ένα πλαίσιο ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Με τις ερευνητικές δραστηριότητες της αφοσιωμένης ακαδημαϊκής μας κοινότητας το CITY College προοδεύει, καινοτομεί και παράγει υψηλού επιπέδου ερευνητικό έργο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στρατηγικός στόχος, αλλά και ταυτόχρονα χρέος μας ως εκπαιδευτικός οργανισμός, είναι να συνεχίσουμε να προάγουμε έρευνα σε παραδοσιακά αντικείμενα αλλά και σε γνωστικά αντικείμενα αιχμής με απώτερο σκοπό την προσφορά τόσο στην ακαδημαϊκή γνώση και κοινότητα, αλλά και στην κοινωνία."

To ερευνητικό κέντρο του City College, το SEERC, έχει συνάψει συνεργασίες με δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια (πχ. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μετσόβιο Πανεπιστήμιο, κ.ά), με δημόσια - και μη - πανεπιστήμια και διεθνή ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού καθώς και με επιχειρήσεις, οι οποίες απέδωσαν πολύτιμα ερευνητικά αποτελέσματα.

Μέχρι σήμερα, το SEERC έχει διοργανώσει 235 εκδηλώσεις, 47 workshops, 40 συνέδρια και 148 σεμινάρια, ενώ έχει στο ενεργητικό του 36 υποψήφιους διδάκτορες και 27 ερευνητές που έχουν ολοκληρώσει την διδακτορική τους διατριβή.