Skip to main content

Ένας αρωματικός κήπος στο μπαλκόνι σας

Η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών μπορεί να προσφέρει ένα καλό εισόδημα και αξίζει να επεκταθεί στη χώρα μας, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ Χρήστο Δόρδα.

της Κάτιας Γερακαρίτου


Ολοένα και πιο δημοφιλείς γίνονται οι καλλιέργειες σε μπαλκόνια και βεράντες, ενώ αρκετούς οπαδούς αρχίζουν να αποκτούν, πλέον, εκτός από τα λαχανικά, και τα αρωματικά φυτά.

Το άρωμα, οι φαρμακευτικές και οι γαστρονομικές τους ιδιότητες έχουν στρέψει πολλούς στη δημιουργία ενός κήπου με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, σε γλάστρες και παρτέρια. Εκτός από τον βασιλικό, το θυμάρι, η ρίγανη, η λεβάντα, ο δυόσμος και η μέντα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στα μπαλκόνια, δημιουργώντας μικρές οάσεις πρασίνου και ευωδίας.

Το ενδιαφέρον του κόσμου επιβεβαιώνει και ο επίκουρος καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ Χρήστος Δόρδας, σύμφωνα με τον οποίο αρκετοί είναι εκείνοι που στρέφονται για πληροφορίες στο Εργαστήριο Γεωργίας του πανεπιστημίου. «Ο κόσμος στρέφεται πλέον σε κάτι διαφορετικό. Η καλλιέργειά των αρωματικών φυτών είναι εύκολη και μπορεί να γίνει και στο μπαλκόνι, καθώς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις» σημείωσε, μιλώντας στη Voria.gr. Σύμφωνα με τον ίδιο η αγορά τους κυμαίνεται κοντά στο 1 – 2 ευρώ και μπορεί να γίνει από φυτώρια, ενώ στο μόνο που χρειάζεται προσοχή είναι στο πότισμά τους.

Η χλωρίδα της Ελλάδας περιλαμβάνει περίπου 500-600 αρωματικά φυτά, ενώ τα οφέλη της καλλιέργειας τους καταγράφονται πολλαπλά. Έχει το πλεονέκτημα να παρέχει στην αγορά τρία διαφορετικά προϊόντα δηλαδή νωπά φυτικά υλικά, ξερά φυτικά υλικά και αιθέρια έλαια.

Ωστόσο, αν και έχουν έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που ξεκίνησε η καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα, η εξάπλωσή τους καταγράφεται σημαντικά περιορισμένη. «Το επίπεδο της καλλιέργειάς τους είναι μικρό, καθώς για χρόνια οι γεωργοί βασίστηκαν στις επιδοτήσεις. Η χώρα χρειάζεται ανταγωνιστικά προϊόντα» τόνισε ο κ. Δορδάς, σημειώνοντας ότι η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών μπορεί να προσφέρει ένα καλό εισόδημα. «Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά αποτελούν εναλλακτικές καλλιέργειες που αξίζει και μπορούν να επεκταθούν στη χώρα μας» ανέφερε.

Τα ελληνικά αρωματικά φυτά, λόγω των ιδιαίτερων κλιματικών και εδαφολογικών χαρακτηριστικών, ξεχωρίζουν και μπορούν να αξιοποιηθούν στη φαρμακολογία, την κοσμετολογία, ως ροφήματα ή πολύ απλά και στο φαγητό.

Για τις πιο σημαντικές καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών καθώς και την καλλιέργεια τους σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όσοι ενδιαφέρονται αν επισκεφθούν την Κυριακή το πρωί στις 11.00 στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ, στο κτήριο του Εργαστηρίου Γεωργίας. Παράλληλα, όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στα σεμινάρια που διοργανώνει η σχολή μπορούν να λάβουν πληροφορίες από την http://aromaticplants.web.auth.gr/index.html.