Skip to main content

Ένας... Αστερίξ δίνει συμβουλές για επιχειρήσεις στο Technology Forum

Ο Έλληνας επιχειρηματίας, Toli Lerios, που ζει τα τελευταία 30 χρόνια στις ΗΠΑ μετέφερε τις σκέψεις και τις γνώσεις του πάνω στη διοίκηση επιχειρήσεων
Ντυμένος Αστερίξ παρουσίασε την ομιλία του στο Technology Forum στη Θεσσαλονίκη ο επιτυχημένος επιχειρηματίας στη Σίλικον Βάλεϊ και μέντορας start ups, Toli Lerios. 
 
Ο Έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος ζει τα τελευταία 30 χρόνια στην Αμερική, μετέφερε τις σκέψεις του και τις γνώσεις του πάνω στη διοίκηση επιχειρήσεων με έναν χειμαρρώδη λόγο και παραμοιάζοντας κάθε κατάσταση με σκηνές από το κόμιξ «Αστερίξ και Οβελίξ» κρατώντας έτσι αδιάληπτα την προσοχή του κοινού του.  
 
«Κατά την άποψη μου το brain drain δεν είναι ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα αλλά η λύση ώστε μια στενόμυαλη κοινωνία να εξελιχθεί και να σπάσει τους δεσμούς της παράδοσης», είπε, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τα όσα είχαν λεχθεί στην ίδια αίθουσα τις προηγούμενες ώρες. 
 
Ο Toli Lerios ανέπτυξε όλα τα θετικά του brain drain επισημαίνοντας πως οι Έλληνες που έφυγαν λειτουργούν ως οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδα, ενώ μπορούν με τις γνώσεις που απέκτησαν να βοηθήσουν τη χώρα. Επισήμανε μάλιστα ότι χρωστάμε την ύπαρξη μεγάλων εταιρειών, όπως η Microsoft και η Google, στη χώρα μας σε Έλληνες εργαζόμενους στις εταιρείες αυτές οι οποίοι έβαλαν στο ραντάρ των συγκεκριμένων κολοσσών την Ελλάδα. 
 
Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του το αφιέρωσε δίνοντας συμβουλές σε επιχειρηματίες στην περίπτωση μιας νέας κρίσης, η οποία, όπως ανέφερε, δεν είναι καθόλου απίθανη σύμφωνα με τους οικονομικούς δείκτες.
 
«Όταν η Ευρώπη φτερνίζεται, η Ελλάδα πέφτει στο κρεβάτι με πνευμονία», ανέφερε χαρακτηριστικά θέλοντας να εξηγήσει το πόσο ευάλωτη είναι η οικονομική κατάσταση στη χώρα ενώ συμπλήρωσε πως οι διακηρύξεις των πολιτικών περί success story είναι παραμύθια. Ακόμα και για την αύξηση του κατώτατου μισθού, σχολίασε πως κάνει τη χώρα λιγότερο ανταγωνιστική. 
 
Αναφορικά με την πρόβλεψη μιας ακόμα κρίσης, ο ίδιος τόνισε πως είναι η... σωστή ώρα για να φοβόμαστε, «να φοβόμαστε πολύ, αλλά όχι για να πανικοβαλλόμαστε», γιατί, όπως είπε, ο φόβος οδηγεί στη λήψη μέτρων και τον σχεδιασμό μιας καλής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των όσων έρθουν. 
 
Όπως ανέφερε, τα μυστικά για μια καλή προετοιμασία είναι η δημιουργία μιας καλής ομάδας, η ύπαρξη κεφαλαίου και το πατεντάρισμα προϊόντων. Μεταξύ των συμβουλών που έδωσε δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημασία του να κρατάς την ακεραιότητα του χαρακτήρα σου αλλά και να μην ξεχνάς την αξία της αγάπης προς την οικογένεια και τους δικούς σου ανθρώπους.