Skip to main content

Ένας χειρουργός οφθαλμίατρος και ένας φυσικός στο TEDx Thessaloniki

Ένας χειρουργός οφθαλμίατρος και κοινωνικός επιχειρηματίας και ένας θεωρητικός φυσικός, είναι οι δύο νέοι ομιλητές στο TEDx Thessaloniki 2016.

Λονδίνο και Ελλάδα, ιατρική και φυσική, μια ανακάλυψη και μια εφεύρεση είναι τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ των προσωπικοτήτων των δύο νέων ομιλητών στο TEDx Thessaloniki 2016.  

O Andrew Bastawrous είναι χειρουργός οφθαλμίατρος και κοινωνικός επιχειρηματίας, με έδρα το Διεθνές Κέντρο για την Υγεία των Ματιών, στη Σχολή Υγιεινής και Tροπικής Ιατρικής στο Λονδίνο. O Andrew πρόσφατα επέστρεψε από την Κένυα, όπου ήταν επικεφαλής μίας μεγάλης έρευνας για οφθαλμολογικές παθήσεις και την ανάπτυξη και δοκιμή του Peek. To Peek (Portable Eye Examination Kit – Φορητή Εργαλειοθήκη για την Εξέταση των Ματιών) είναι ένα νέο εργαλείο, το οποίο βασίζεται στη χρήση των smartphones για τον εντοπισμό οφθαλμολογικών παθήσεων σε περιοχές του πλανήτη που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις. To Peek πρόσφατα πραγματοποίησε μία από τις δέκα μεγαλύτερες εκστρατείες crowdfunding όλων των εποχών στον τομέα της υγείας μέσω του Indiegogo, και μαζί με το χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε από βραβεία, το Peek Retina μπόρεσε να εισαχθεί στην αγορά. Ο Andrew Bastawrous έγινε TED fellow το 2014 και η ομιλία του στο TED έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα σχεδόν ένα εκατομμύριο views.

Ο Μιχάλης Αγάθος είναι θεωρητικός φυσικός, υποψήφιος διδάκτορας βαρυτικής φυσικής στο ινστιτούτο Nikhef του Άμστερνταμ, και μέλος της διεθνούς συνεργασίας ανιχνευτών βαρυτικών κυμάτων LIGO-Virgo. Σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Φυσική στο ΕΜΠ και συνέχισε με μεταπτυχιακά στη Θεωρητική Φυσική και στα Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, δουλεύοντας στους τομείς της Κβαντικής Βαρύτητας και της Μη Μεταθετικής Γεωμετρίας. Στη διδακτορική του διατριβή ειδικεύεται στη μελέτη βαρυτικών κυμάτων που πηγάζουν από διπλά συστήματα μαύρων τρυπών και αστέρων νετρονίων που συγχωνεύονται. Δουλεύοντας στο μεταίχμιο μεταξύ θεωρίας και πειράματος, εξερευνά πώς τα βαρυτικά κύματα, ως μάρτυρες των πιο βίαιων φαινομένων στην ιστορία του Σύμπαντος, μπορούν να μας μιλήσουν για τη φύση της βαρύτητας, για τις ιδιότητες των μαύρων τρυπών και της υπερ-πυκνής ύλης, για την απαρχή και εξέλιξη του Σύμπαντος. Κατά την πρόσφατη ανακάλυψη βαρυτικών κυμάτων, οι εργασίες του πάνω στην ανάλυση των δεδομένων συνέβαλαν στην απόδειξη ότι το σήμα που ανιχνεύτηκε επαληθεύει τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Einstein με ανεπανάληπτη ακρίβεια, και έθεσαν το αυστηρότερο έως σήμερα ανώτατο όριο στη μάζα του βαρυτονίου.

Μπορείτε να κλείσετε τώρα τα εισιτήριά σας στo www.tedxthessaloniki.com, για να ακούσετε από κοντά τις ιστορίες τους.