Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ένας χρόνος από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα

Στις 26 Φεβρουαρίου 2020 ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωνε τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στη χώρα.

Ένας χρόνος ακριβώς έχει περάσει από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Στις 26 Φεβρουαρίου του 2020, ο Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωνε σε έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τσιόδρας είχε συστήσει ψυχραιμία, τονίζοντας την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους, κανόνες οι οποίοι αφορούν στην υγιεινή των χεριών και στην υγιεινή του βήχα.

Ήταν η 38χρονη Δήμητρα Βουλγαρίδου από τη Θεσσαλονίκη η οποία είχε επισκεφθεί λίγες ημέρες πριν την βόρεια Ιταλία που «έβραζε» από την διασπορά του κορωνοϊού.

Δείτε το βίντεο της ανακοίνωσης:

Η Δήμητρα Βουλγαρίδου, όταν επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, μεταβαίνει στο μοναδικό τότε νοσοκομείο αναφοράς της πόλης για τον κορωνοϊό στο ΑΧΕΠΑ, έχοντας συμπτώματα της νόσου.

Το τεστ στο οποίο υποβάλλεται βγαίνει θετικό και τίθεται επίσημα σε συναγερμό ολόκληρη η χώρα.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη ώστε να ενημερωθεί για τη διαχείριση του περιστατικού, το οποίο θα αποτελούσε ένα από τα χιλιάδες που θα είχε να αντιμετωπίσει το υγειονομικό προσωπικό της χώρας το επόμενο διάστημα.

Η 38χρονη που αποδείχθηκε ότι είχε κολλήσει τον ιό από ταξίδι της στο Μιλάνο, νοσηλεύεται μαζί με το παιδί της με ήπια συμπτώματα σε ειδικό θάλαμο στο ΑΧΕΠΑ.

Το δημοτικό σχολείο που φοιτά το παιδί είναι το πρώτο σχολείο που τίθεται πανελλαδικά σε καραντίνα, χωρίς ακόμα κανείς να γνωρίζει τι επρόκειτο να ακολουθήσει.

Λίγες ώρες αργότερα, η ανησυχία ανεβαίνει κατακόρυφα όταν γίνεται γνωστό ότι η «ασθενής μηδέν» είχε δώσει το «παρών» λίγο μετά την άφιξή της στην Ιταλία στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Νέος συναγερμός τίθεται σε ισχύ, το δημαρχιακό μέγαρο απολυμαίνεται, ωστόσο αποδεικνύεται ότι το κακό αποφεύχθηκε, αφού κανείς άλλος δεν νόσησε από τον ιό.

Έκτοτε ο κορωνοϊός καλπάζει σε όλο τον πλανήτη και στην Ελλάδα έχοντας κόψει μέχρι σήμερα το νήμα της ζωής πάνω από 2 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.

Η χώρα μας διανύει το τρίτο κύμα της πανδημίας και τελεί υπό lockdown, ενώ τα κρούσματα διαρκώς αυξάνονται και οι μεταλλάξεις προκαλούν κύμα ανησυχίας. Ένα χρόνο μετά η Ελλάδα μετρά 6.410 νεκρούς και 186.469 κρούσματα.