Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020
x

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΑ 102 ΘΥΜΑΤΑ

Ένας χρόνος από τη φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους - Στο μνημόσυνο ο πρωθυπουργός - Επιμνημόσυνη δέηση το απόγευμα.

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, από την τραγωδία της απώλειας 102 ανθρώπων σε μία μόνο δασική πυρκαγιά, καταδεικνύοντας αδυναμίες και παραλείψεις σε πολλούς τομείς. Ήταν 23 Ιουλίου 2018 όταν οι φλόγες ξεκίνησαν από το Νταού στην Πεντέλη και πολύ γρήγορα κατέληξαν στον Νέο Βουτζά και το Μάτι.Αποτέλεσμα ήταν η φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά παγκοσμίως κατά τον 21ο αιώνα, μετά τις πυρκαγιές στην Αυστραλία στις 7 Φεβρουαρίου 2009 που είχαν σκοτώσει 180 άτομα.

Η οργή και η αγωνία κατοίκων παραμένει για όσα δεν έχουν γίνει ακόμα στην πολύπαθη περιοχή τους, ενώ σήμερα περισσότεροι από 50 εγκαυματίες εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται, πάνω από 3.000 σπίτια έχουν καταστραφεί ολικώς ή μερικώς, 14.000 στρέμματα γης αποτεφρώθηκαν (6.700 στον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, 7.300 στον δήμο Μαραθώνος), τουλάχιστον 40.000 πεύκα κάηκαν.Το Μάτι θα επισκεφθεί το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να παραστεί στο μνημόσυνο για τα 102 θύματα της εθνικής τραγωδίας. Το μνημόσυνο θα γίνει στις 9:30 το πρωί στον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Το απόγευμα, στις 8μμ κόσμος θα συγκεντρωθεί στις πληγείσες περιοχές και περπατώντας θα καταλήξουν στο λιμανάκι του Ματιού, όπου θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση, και εκφώνηση των ονομάτων των νεκρών.

Άμεσα μέτρα για τους πυρόπληκτους εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Άμεσες κυβερνητικές δράσεις για τους πυρόπληκτους εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή.

Συγκεκριμένα το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει:

- Μέσα στον Αύγουστο θα ξεμπλοκάρουν από τον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής 31 εκατομμύρια ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους

- Καθαρίζεται το οικόπεδο (Αντωνίου), στον Νέο Βουτζά, στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

- Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι θα απαλλαγούν για πέντε χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για τον σκοπό αυτόν θα διατεθούν 10 εκατομμύρια ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.

- Όσοι έχουν βαριά εγκαύματα, θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.

- Ποσό 20 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.

- Θα υπάρξει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία θα περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού.

- Στην ίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η γ.γ. της κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας.

- Τέλος, πρόκειται να ανατεθεί στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή, ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Στόχος είναι αυτό να γίνει μέσα σε έναν χρόνο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ