Skip to main content

Ένας εφιάλτης του ελληνικού δημοσίου επιστρέφει εντονότερος

Η απόφαση για την παραπομπή, που ουσιαστικά προδιαγράφει το τέλος της ιστορικής μεταλλευτικής βιομηχανίας, ελήφθη την περασμένη Τετάρτη.

Ο εφιάλτης του ελληνικού δημοσίου που ακούει στο όνομα “Λάρκο” επιστρέφει. Η υπόθεση των κρατικών ενισχύσεων παραπέμπεται τελικά στο Ευρωπαικό Δικαστήριο. Αν η χώρα καταδικασθεί (που θεωρείται πολύ πιθανό), θα πρέπει η εταιρία να επιστρέψει τα λεφτά που έχει πάρει από το κράτος. Σε αυτή την περίπτωση, το τέλος της είναι προδιαγεγραμμένο.

Η απόφαση για την παραπομπή, που ουσιαστικά προδιαγράφει το τέλος της ιστορικής μεταλλευτικής βιομηχανίας, ελήφθη την περασμένη Τετάρτη και αναμένεται να κοινοποιηθεί επισήμως στις ελληνικές αρχές μέσα στα επόμενα 24ωρα. Ωστόσο, ανεπίσημα είχε γίνει ήδη γνωστή.

Μέχρι πρόσφατα, στην ελληνική πλευρά είχε επικρατήσει η άποψη του μαχητού του παραπάνω ισχυρισμού της ΕΕ, περί χαρακτηρισμού των συγκεκριμένων ποσών ως κρατικών ενισχύσεων. Σε αυτή τη λογική είχε ήδη κινηθεί η προηγούμενη διοίκηση της Λάρκο προσφεύγοντας κατά της απόφασης της Επιτροπής στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε.

Η αρνητική εξέλιξη των πραγμάτων, πάντως, είχε διαφανεί από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ε.Ε. και αρμόδιος για θέματα κρατικών ενισχύσεων, Γκερντ Γιαν Κούπμαν, επισκέφθηκε την Αθήνα για να μεταφέρει στους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης το πιεστικό αίτημα της Κομισιόν για ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων, συνολικού ύψους 160 εκατ. ευρώ, σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Το γεγονός, αν και προκάλεσε συναγερμό τότε στην κυβέρνηση, υποβαθμίστηκε. Τώρα επανέρχεται δριμύτερο...