Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019
x

ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ-ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Είναι μια επέτειος θλιβερή χωρίς το επίσημο ελληνικό κράτος να πράξει τα αυτονόητα, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης. Οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Ένας αιώνας συμπληρώνεται, φέτος, από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων έχει προγραμματίσει μια σειρά μηνιαίων θεματικών δράσεων.

«Είναι μια επέτειος θλιβερή χωρίς το επίσημο ελληνικό κράτος να πράξει τα αυτονόητα, να επιχειρήσει δηλαδή και να πετύχει τη διεθνή αναγνώριση του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος του Κεμαλικού καθεστώτος», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλής Τσακαλίδης.

Όπως ανέφερε, ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα προσχώρησε με ενέργειες των Ποντιακών Ενώσεων. Η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου έχει ήδη ξεκινήσει δράσεις κάθε μήνα. Την προηγούμενη Κυριακή διοργάνωσε εθελοντική αιμοδοσία με συγκεκριμένο moto: «δίνουμε αίμα για το αίμα που χάθηκε».

Στις 30 Μαρτίου θα προβεί σε δενδροφύτευση στο πάρκο 19ης Μαΐου στο Ωραιόκαστρο, δίνοντας σε κάθε δένδρο την ονομασία πόλεων του Πόντου, π.χ Τραπεζούντα, Κερασούντα κ.ο.κ. σε μαρμάρινη πλάκα στη ρίζα του δένδρου. Τον Απρίλιο θα καλέσουμε τους μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων των δημοτικών σχολείων του Ωραιοκάστρου να αποτυπώσουν πάνω σε μια κόλα χαρτιού Α4 ό,τι γνωρίζουν για τον Πόντο.

Τον Μάιο η θεατρική μας ομάδα θα παρουσιάσει το δράμα που αναφέρεται στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού "Ο Φώταγας". Στις αρχές Απριλίου, με συνδιοργανωτές την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς και την Ένωση Ποντίων Πανοράματος και σε κεντρική αίθουσα της Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί ένα σπονδυλωτό θέαμα - μνημόσυνο στη μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων των Νεοτούρκων. Θα περιλαμβάνει προβολή του ντοκιμαντέρ του καταξιωμένου πόντιου δημοσιογράφου Ν. Ασλανίδη " Η μπάντα", παρουσίαση του νέου βιβλίου του ίδιου με μαρτυρίες προσφύγων πρώτης γενιάς, που ήταν αυτόπτες μάρτυρες των θλιβερών γεγονότων, εμφάνιση των επτά μικρών λυράρηδων της ΕΠΩΦ και απόδοση του πυρρίχιου χορού Σέρρα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ