Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τα πρώτα ελληνικά παραμύθια με ήρωες που ζωντανεύουν

Ο 34χρονος Βαλάντης Ναγκολούδης δημιούργησε με την ομάδα του στις Εκδόσεις iWrite την πρώτη ολοκληρωμένη σειρά παραμυθιών επαυξημένης πραγματικότητας

Οι γιαγιάδες του, Ζωή και Μάρθα, τού έλεγαν παραμύθια με δράκους και βασιλιάδες, μπλεγμένα με τοπικούς θρύλους της Θράκης, που έκαναν την παιδική του φαντασία να οργιάζει. Μάλιστα, η γιαγιά Ζωή συνήθιζε να συμμετέχει στα παραμύθια, δημιουργώντας έναν μικρό ρόλο και για εκείνη στο τέλος, σε μια προσπάθεια να ζωντανέψει ακόμα περισσότερο την ιστορία.

Σε καμία περίπτωση όμως ο 34χρονος Εβρίτης Βαλάντης Ναγκολούδης δεν μπορούσε τότε να φαντασθεί ότι θα έφτανε ως ενήλικος να ζωντανεύει ο ίδιος τα παραμύθια. Με την ομάδα του στις Εκδόσεις iWrite δημιούργησε από τη Θεσσαλονίκη την πρώτη ολοκληρωμένη σειρά παραμυθιών επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) στην Ελλάδα, που ζωντανεύουν τους ήρωες και χαρίζουν στα παιδιά μια ξεχωριστή εμπειρία ανάγνωσης. Τα «Μαγικά Βιβλία του Παππού» της iWrite, για ηλικίες από 3 έως 14 ετών, βάζουν στην κυριολεξία τους μικρούς αναγνώστες μέσα στους κόσμους της θάλασσας, του σύμπαντος, των μνημείων, των πλασμάτων της φαντασίας και του σαφάρι, ενώ τελευταία έχουν προσθέσει κι ένα βιβλίο για τον παιδικό εκφοβισμό, με πρωταγωνιστή τον μικρό Άγγελο. Η σειρά μετρά έξι βιβλία, ενώ σχεδιάζονται και άλλα, όλα δε έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, πέραν του καθαρά ψυχαγωγικού.

Η τεχνολογία κοντά στο βιβλίο

Ο Βαλάντης Ναγκολούδης, διαπιστώνοντας από τον περίγυρό του την όλο και μεγαλύτερη προσκόλληση των μικρών παιδιών στα tablets και στα smartphones, αποφάσισε να αποδεχθεί αυτή την πραγματικότητα και να την φέρει πιο κοντά στα βιβλία. Με την ομάδα του -στην οποία υπάρχουν από συγγραφείς μέχρι παιδαγωγοί και βέβαια ένας πληροφορικάριος και designer, ο Νίκος Κουμαρτζής, που εποπτεύει τη… μαγεία- αξιοποίησε τα νέα τεχνολογικά εργαλεία προς όφελος της αφήγησης. «Δεν μπορείς να πείσεις τα παιδιά να αφήσουν το tablet, μπορείς όμως να φέρεις την τεχνολογία κοντά στα βιβλία» λέει στη Voria.gr ο 34χρονος Εβρίτης.

Η διαδικασία της διαφορετικής αυτής ανάγνωσης είναι απλή. Από το Google Play ή το App Store κατεβάζεις δωρεάν την εφαρμογή iWrite Magical Books σε tablet ή smartphone, την ανοίγεις, τοποθετείς στη συνέχεια τη συσκευή πάνω στις σελίδες του βιβλίου και ένας μαγικός κόσμος ζωντανεύει, αποκτώντας τρισδιάστατη υπόσταση, που βγαίνει στην κυριολεξία έξω από το παραμύθι. Πέραν όμως των τριών διαστάσεων, τα παραμύθια αποκτούν φωνή και ήχους, γεγονός που κάνει την ανάγνωση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

 

«Τα παιδιά ενθουσιάζονται όταν αντιλαμβάνονται το πώς λειτουργούν τα παραμύθια αυτά. Έχουν περιέργεια, αγγίζουν τις σελίδες, τις περιεργάζονται, αφού είναι για εκείνα κάτι εξωπραγματικό το να ζωντανεύουν οι ήρωες» σημειώνει ο εκδότης. Μάλιστα, η ανταπόκριση των βιβλίων είναι μεγάλη, καθώς έχουν βγάλει πάνω από τρεις εκδόσεις έκαστο και έχουν πουλήσει συνολικά πάνω από 7.000 αντίτυπα. Ήδη τα «Μαγικά Βιβλία» πωλούνται και στην Ομογένεια, ενώ προσεχώς θα μεταφραστούν ώστε να μπορούν να κυκλοφορήσουν και στο εξωτερικό. Μάλιστα, στόχος είναι η διεθνής έκδοση να έχει προετοιμαστεί μέχρι τον Οκτώβριο και να παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.

Από τους Μεταξάδες Έβρου, στον κόσμο των εκδόσεων

Από αγροτική οικογένεια των Μεταξάδων του Έβρου ο Βαλάντης Ναγκολούδης, με σπουδές Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ήρθε στη Θεσσαλονίκη για αισθηματικούς λόγους και έμεινε. Αγαπώντας ανέκαθεν τις ιστορίες και γράφοντας και ο ίδιος, μπήκε στον χώρο των εκδόσεων δημιουργώντας τον Πρότυπο Όμιλο Πολιτισμού «Πηγή», που περιλαμβάνει τις Εκδόσεις «Πηγή», τις Εκδόσεις Δαιδάλεος και τις Εκδόσεις «iWrite». Οι πρώτες εστιάζουν κυρίως στην πεζογραφία και την ποίηση, οι δεύτερες την φιλοσοφία και τη θρησκεία, ενώ οι iWrite ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή με πυξίδα την καινοτομία, όχι μόνο στην μορφή των εκδόσεων, αλλά και στην προώθηση και διακίνηση των βιβλίων. Μεταξύ των καινοτομιών τους είναι η ψηφιοποίηση των βιβλίων, αλλά και η δημιουργία ενός σχεδόν επαγγελματικού στούντιο για τη δημιουργία βίντεο προβολής των συγγραφέων. Σήμερα ο όμιλος απασχολεί 14 άτομα, αλλά και πολλούς εξωτερικούς συνεργάτες. «Ξεκινήσαμε από ένα γραφείο 30 τ.μ. και τώρα βρισκόμαστε σε έναν χώρο 360 τ.μ. στη Φιλίππου και οι ανάγκες μας μεγαλώνουν συνεχώς» λέει ο 34χρονος.

Του χρόνου οι εκδοτικές του επιχειρήσεις κλείνουν 10 χρόνια ζωής και ήδη ετοιμάζονται νέες και καινοτόμες εκπλήξεις για την εορταστική επέτειο.