Skip to main content

Ένας «γαμπρός» για τη ΖΩ – ΔΩ

Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με ιδιώτη επενδυτή, προκειμένου να μεταβιβάσει μέχρι το τέλος του χρόνου τη θυγατρική της «ΖΩ–ΔΩ», που ασχολείται με την παραγωγή κι εμπορίας ζωοτροφών, βρίσκεται η Δω
Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με ιδιώτη επενδυτή, προκειμένου να μεταβιβάσει τη θυγατρική της «ΖΩ–ΔΩ», η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της παραγωγής και εμπορίας ζωοτροφών, βρίσκεται η Δωδώνη ΑΕ.

Η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου εκτιμά πως, εάν δεν προκύψει κάποια απρόοπτη εμπλοκή, η συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους, με το «γαμπρό» να αναλαμβάνει τόσο τη διοίκηση της επιχείρησης, όσο και τη διαχείριση του ενεργητικού και του παθητικού της. Κατά τις ίδιες πηγές, όρος στη διαπραγμάτευση, τον οποίο φέρεται να αποδέχεται ο επενδυτής, είναι η διασφάλιση όλων των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Η συγκεκριμένη βιομηχανία, να σημειωθεί, αποκτήθηκε από τη Δωδώνη μόλις πριν ένα χρόνο από την ΕΛΒΙΖ (σ. σ. είναι το εργοστάσιο που είχε η Βιομηχανία Ζωοτροφών στα Ιωάννινα) με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών των συνεργατών της γαλακτοβιομηχανίας σε ζωοτροφές. Οι προσδοκίες, ωστόσο, δεν ευοδώθηκαν, αφού η ΖΩ – ΔΩ λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής δεν κατάφερε να κερδίσει τη μάχη του ανταγωνισμού, σε σημείο μάλιστα που οι κτηνοτρόφοι – συνεργάτες της Δωδώνης, αγόραζαν από άλλους παραγωγούς φθηνότερες ζωοτροφές.

Με τις ζημίες να αυξάνουν, όπως ήταν φυσικό, κρίθηκε σκόπιμο αυτό το «βαρίδι» να το αποχωριστεί η Δωδώνη και από ό,τι φαίνεται είναι κοντά στο να πετύχει το στόχο της.
Οι 31 εργαζόμενοι στη ΖΩ–ΔΩ, πάντως, εμφανίζονται προβληματισμένοι από τις κινήσεις της διοίκησης και φοβούνται για το μέλλον τους. Όπως υποστηρίζουν, μάλιστα, ο ενδιαφερόμενος στρατηγικός επενδυτής δεν είναι άλλος από έναν ήδη πελάτη της ΖΩ – ΔΩ, ο οποίος ασχολείται με τον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών και διαπίστωσε ότι η προοπτική της εξαγοράς του εργοστασίου τον εξυπηρετεί επιχειρηματικά, από τη στιγμή που το 70% της παραγωγής της υπό πώληση μονάδας είναι ιχθυοτροφές.

Εκτός, βέβαια, από τη λύση της εξ’ ολοκλήρου πώλησης της επιχείρησης και με το τίμημα που θα δοθεί, θα φανεί ποια θα είναι η «χασούρα» για τη Δωδώνη η οποία πλήρωσε τίμημα 3,5 εκ. ευρώ για να την αποκτήσει από την ΕΛΒΙΖ, άλλες  πιθανές εναλλακτικές, κατά τους εργαζόμενους είναι η κοινή προσπάθεια Δωδώνης και στρατηγικού επενδυτή ή τέλος η απορρόφηση της ΖΩ – ΔΩ από τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία. Τι θα γίνει; Το τέλος του 2010 είναι πλέον κοντά και θα φανεί… Λέγεται, ωστόσο, ότι η ΖΩ-ΔΩ χρειάζεται τουλάχιστον 3 εκ. ευρώ «ένεση» στο μετοχικό κεφάλαιό της. Το ποιος θα διαθέσει τα χρήματα, αποτελεί το ζητούμενο. Εκτός κι αν όπως φοβούνται οι εργαζόμενοι –κάτι το οποίο είναι διάχυτο ως αίσθηση στην ανακοίνωση που έβγαλαν, η επιχείρηση πωληθεί...κοψοχρονιά.