Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021
x

ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ

Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανάπλαση της αλάνας της Ρήγα Φεραίου κι αρχίζουν οι εργασίες για τη δημιουργία του νέου μεγάλου βιοκλιματικού πάρκου.

Την άμεση έναρξη των εργασιών για τη γέννηση ενός ακόμη βιοκλιματικού πάρκου και χώρου αναψυχής στον δήμο Νεάπολης-Συκεών ήρθε να σηματοδοτήσει σήμερα η υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο κατασκευάστρια εταιρεία.

Πρόκειται για το Πάρκο Ρήγα Φεραίου, στον χώρο όπου πραγματοποιείται η Λαϊκή Αγορά, και περικλείεται από τις οδούς Ρήγα Φεραίου-Αναξαγόρα-Ναυπάκτου-λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου της Δ.Ε. Συκεών. Αυτό θα καταλαμβάνει συνολική έκταση 1.417 τ.μ. και θα αποτελέσει το νέο σημείο αναφοράς της περιοχής που ενώνει τις Συκιές με τη Νεάπολη.

Το έργο, προϋπολογισμού 669.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, αφορά στη διαμόρφωση υπαίθριου χώρου πρασίνου, με στόχο τη δημιουργία ενός ανοικτού πάρκου και χώρου πρασίνου που θα αποτελέσει δημόσιο σημείο κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, απομονωμένου από τον φορτισμένο κυκλοφοριακό αστικό ιστό της περιοχής. Είναι, δε, έτσι σχεδιασμένος με βιοκλιματικά κριτήρια στοχεύοντας στην αισθητική, λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, δημιουργώντας ταυτόχρονα συνθήκες βελτίωσης του μικροκλίματος.

Τη σύμβαση με την κατασκευάστρια εταιρεία υπέγραψε σήμερα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι το έργο θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από τη συμβατική προθεσμία παράδοσης. Οι εργασίες, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, θα ξεκινήσουν άμεσα και συγκεκριμένα στις αρχές του Οκτώβρη, με συμβατικό περιθώριο ολοκλήρωσης του έργου έως και τον Μάιο του 2022.

«Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο σε μια πυκνοδομημένη περιοχή που θα αποτελέσει ανάσα για όλους τους περίοικους, αλλά ταυτόχρονα και πόλο έλξης ανθρώπων από τα ευρύτερα όρια», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Στέλιος Γκατζές, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των χρονοβόρων διαδικασιών μέχρι του σημείου της υπογραφής της σύμβασης. Να σημειωθεί ότι η έκταση αποκτήθηκε από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών καταβάλλοντας στους ιδιοκτήτες του οικοπέδου πολύ μεγάλη οικονομική αποζημίωση, κατόπιν διαδοχικών δικαστικών αποφάσεων ως προς τον καθορισμό της τιμής μονάδας.

Το έργο

Κεντρική ιδέα του σχεδιασμού και της μελέτης αποτελεί η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου αστικού πρασίνου ο οποίος αξιοποιεί και αναδεικνύει την πολεοδομική, αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική διάσταση της περιοχής.

Τα συνθετικά εργαλεία που αξιολογήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν είναι η οργάνωση του αστικού ιστού με τις μεταβολές στην κλίμακα των όγκων, με τα κενά και τις οπτικές φυγές, η πολυμορφία των χρήσεων και η πολυπλοκότητα των κινήσεων των πεζών και των αυτοκινήτων καθώς και το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής. Ο δημόσιος χώρος του πάρκου αποκτά μια ιεραρχική δομή δημόσιου, ημι-δημόσιου και ιδιωτικού.

Επί της οδού Ναυπάκτου προβλέπεται η καθαίρεση τμήματος του τοιχίου για την κατασκευή νέου και κατόπιν πεζοδρομίου και θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ. Επί της οδού Κορυτσάς θα διαμορφωθεί πεζοδρόμιο και θέσεις στάθμευσης οχημάτων.

Σε ό,τι αφορά το πράσινο θα γίνει εγκατάσταση χλοοτάπητα και φύτευση πολλών νέων δένδρων και θάμνων, ενώ ο ηλεκτροφωτισμός της περιοχής θα γίνει με φωτιστικά σώματα LED. Τέλος, θα τοποθετηθεί αστικός εξοπλισμός (καθιστικά , πέργκολα, μικροί κάδοι, σήμανση) καθώς και υπόγειοι κάδοι οικιακών απορριμμάτων.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ