Skip to main content

Ένας Πολωνός υποψήφιος για μια θέση που καίει την Ελλάδα

Ο Μάρεκ Μπέλκα πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας θα διεκδικήσει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εποπτείας

Την προεδρία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) θα διεκδικήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μάρεκ Μπέλκα, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας.

Ενδεχομένως, το όνομα να μην "λέει" πολλά, σε πολλούς, εντός των συνόρων, ωστόσο έχει μεγάλο "ελληνικό" ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω είναι ο ίδιος που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) – με τη συναίνεση των ευρωπαϊκών θεσμών – προόριζε (και προορίζει) για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, επικεφαλής του SSM είναι η Γαλλίδα Danièle Nouy. Η θητεία της ωστόσο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018 και οι διαδικασίες για την επιλογή διαδόχου θα ξεκινήσουν ατύπως μέσα στου επόμενους μήνες. Εξ ου και η άτυπη προς το παρόν υποψηφιότητα του Πολωνού.

Οποιος και αν είναι πάντως ο επόμενος επικεφαλής του ΤΧΣ, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κληθεί να λύσει έναν γρίφο, που προς το παρόν δείχνει σχεδόν ...άλυτος.  Ο λόγος αφορά στα "κόκκινα δάνεια", που μαζί με τις αλλαγές στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ήταν τα δύο βασικά θέματα στην ατζέντα της τελευταίας συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλ.Τσακαλώτου με την κ. Nouy, στη Φρανκφούρτη.

Στην πραγματικότητα, προσπάθησαν να βρουν λύση στο πρόβλημα της στελέχωσης των τραπεζών. "Ζητείται συμβιβασμός", όπως μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά, αλλά κάτι τέτοιο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.