Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021
x

ΕΝΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ 15,5 ΧΛΜ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ ΣΕ ΚΟΡΔΕΛΙΟ ΚΑΙ ΕΥΟΣΜΟ

Το σχέδιο για τη διαδρομή των 15,5 χλμ στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου - Η δημιουργία πράσινου δικτύου με την ενοποίηση του δημόσιου χώρου

Μια συνεχής διαδρομή 15,5 χιλιομέτρων με πεζοδρομήσεις, ποδηλατόδρομους και χώρους πρασίνου, που θα διασυνδέει το κέντρο του Εύοσμου με την οδό Αντώνη Τρίτση και θα διεισδύει στις γειτονιές,  σχεδιάζεται στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τον «Πράσινο Περίπατο», ένα φιλόδοξο σχέδιο για τα επόμενα χρόνια που θα αλλάξει την εικόνα στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Την προμελέτη master plan την έχει πραγματοποιήσει η ομάδα του Πολιτικού Μηχανικού – Συγκοινωνιολόγου Σταύρου Κωνσταντινίδη, ο οποίος είναι σύμβουλος του δημάρχου Κορδελιού-Ευόσμου Κλεάνθη Μανδαλιανού.

Το αστικό σχέδιο «Πράσινος Περίπατος» επιχειρεί να διαμορφώσει μια ενιαία πράσινη διαδρομή πολλαπλά σημαινόμενη εντός των ορίων ενός μεγάλου χώρου της δυτικής Θεσσαλονίκης, του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου. Βασική φιλοσοφία του σχεδίου είναι η διασύνδεση του εμπορικού κέντρου ή πολυσύχναστων ψυχαγωγικών ζωνών με τις γειτονιές της πόλης διαμέσου παρεμβάσεων αναβάθμισης του δημόσιου χώρου, δημιουργίας νέων πράσινων σημείων και ενσωμάτωσης μέτρων βιώσιμης κινητικότητας όπως είναι οι ποδηλατόδρομοι, οι πεζόδρομοι και οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας.

Για ένα φιλόδοξο σχέδιο ενοποίησης των χώρων πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού, σχολείων κ.α. έκανε λόγο μιλώντας στη Voria.gr ο δήμαρχος Κορδελιού Κορδελιού-Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός. «Θα είναι με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και χώρους πρασίνου, όπου θα δίνεται η δυνατότητα να υπάρχει μια όμορφη διαδρομή», σημείωσε ο δήμαρχος. Ξεκαθάρισε ότι για την υλοποίηση του σχεδίου με τον κεντρικό άξονα να πορεύεται ανάμεσα στις δύο κοινότητες απαιτούνται πέντε με επτά χρόνια.

Σύμφωνα με τον συγκοινωνιολόγο Σταύρο Κωνσταντινίδη, πρόκειται για «ένα προκαταρκτικό Master Plan, της διασύνδεσης χώρων πρασίνου του δήμου, της αναβάθμισης υπαρχόντων δημόσιων χώρων και δημιουργίας νέων προκειμένου να υλοποιηθεί μια ενιαία, συνεχής και απρόσκοπτη στους πεζούς και ποδηλάτες, πράσινη διαδρομή, με πρότυπες παρεμβάσεις βιώσιμης κινητικότητας».

«Η διαδρομή αυτή επιχειρεί να διασυνδέσει πολυσύχναστα σημεία του δήμου, μεταξύ τους, να διεισδύσει παράλληλα στις γειτονιές κατοικίας και να προσφέρει μια καθημερινή εμπειρία ψυχαγωγίας, άθλησης, περιπάτου και αναψυχής στο σύνολο των δημοτών αλλά και των επισκεπτών του δήμου», τονίζει.