Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020
x

ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΙΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ OPEN HOUSE

Ένα γραφείο στα Λαδάδικα που συνδυάζει την κλασική αισθητική των δικηγορικών γραφείων σε λιτές φόρμες άνοιξε για το Open House Thessaloniki

Σε ένα σύγχρονο επαγγελματικό χώρο στα Λαδάδικα στη Θεσσαλονίκη είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν οι επισκέπτες του Open House. 

Πρόκειται για ένα γραφείο με μοναδικό στιλ που συνδυάζει την κλασική αισθητική των δικηγορικών γραφείων σε λιτές φόρμες.

Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται ο χώρος βρίσκεται στις παρυφές της περιοχής των Λαδάδικων, η φυσιογνωμία της οποίας άλλαξε μετά τη διάνοιξη των οδών Τσιμισκή, Σαλαμίνος και  Κουντουριώτου μετά το 1925. Παλαιότερα η περιοχή αποτελούσε εμπορικό κέντρο της πόλης με χαμηλά κτίσματα, χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής της πόλης πριν την πυρκαγιά του 1917, όπου αποθηκεύονταν και πωλούνταν λάδι, εξ’ ου και η ονομασία Λαδάδικα. Η οικοδομή ωστόσο όπου βρίσκεται το γραφείο, αποτελεί ένα από τα σύγχρονα κτήρια της περιοχής, με εμφανή τα νέα κατασκευαστικά, τυπολογικά και μορφολογικά πρότυπα.

Το κτήριο διαθέτει μια αίθουσα συνεδριάσεων που αποτελεί και τον κύριο χώρο αλληλεπίδρασης των δικηγόρων με τους πελάτες, ένα διευθυντικό γραφείο, πέντε μικρότερα ξεχωριστά γραφείο και έναν βοηθητικό αποθηκευτικό χώρο για το αρχείο καθώς και τους υγρούς χώρους.

Τα 5 μικρότερα γραφεία χωροθετούνται στην πλευρά της οδού Σαλαμίνος και ισο-κατανέμονται ώστε να διαμορφώνονται βιώσιμοι χώρου γραφείων, ενώ το κύριο γραφείο και η αίθουσα συνεδριάσεων αξιοποιούν την ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα. Λόγω των περιορισμένων τετραγωνικών των 5 μικρότερων γραφείων και του τυφλού διαδρόμου υποδοχής από την πλευρά της εισόδου, ο interior designer που επιμελήθηκε τον σχεδιασμό του χώρου, Πέτρος Φραγκόπουλος επέλεξε τα διαχωριστικά των 3 γραφείων να είναι ημιδιαφανή, ώστε πρώτον να επιτρέπουν τον φωτισμό του διαδρόμου από το φυσικό φως των παραθύρων της όψης και δεύτερον να μην δημιουργούν το αίσθημα του περιορισμού, όπως θα συνέβαινε σε περίπτωση χρήσης συμπαγών χωρισμάτων. Χρησιμοποιήθηκε γυαλί triplex clear και γυαλί λαμαρινέ ματ Βελγίου, με σκοπό τα γραφεία να έχουν την αίσθηση της ιδιωτικότητας. Μοναδική διαφοροποίηση στο μέτωπο του χώρου της εισόδου με τα διαφανή και ημιδιαφανή κρύσταλλα, ο ξύλινος όγκος από καπλαμά δρυός βαμμένο με αυλακιές ο οποίος σηματοδοτεί τον χώρο της υποδοχής και διασπά το μέτωπο των γραφείων δημιουργώντας ένα διαφορετικό σημείο ενδιαφέροντος.

Στην αίθουσα συνεδριάσεων δόθηκε σημασία τόσο στις περιμετρικές κατασκευές όσο και στο κεντρικό τραπέζι μιας και είναι από τους πιο σημαντικούς και επισκέψιμους χώρους για τους πελάτες. Διαμορφώθηκαν δύο αποθηκευτικοί χώροι από ξύλινη επένδυση κατά μήκος των πλευρικών τοίχων με σκοπό να δοθεί μια ενιαία αίσθηση και έμφαση στο ‘κάδρο’ της θέας της θάλασσας. Το συνεδριακό τραπέζι, μήκους 2,80μ. κατασκευάστηκε από τεχνομάρμαρο πάνω σε μεταλλικούς κυλίνδρους, ενώ σε εσοχή τοποθετείται η δεύτερη υπάρχουσα βιβλιοθήκη αναδεικνύοντας τη συμμετρία και τη γραμμικότητα του χώρου. Ο φωτισμός καλύπτεται από το κεντρικό custom made φωτιστικό, το οποίο δίνει ταυτόχρονα διάχυτο φως από την επάνω πλευρά αλλά και πιο εστιασμένο φως στην επιφάνεια του γραφείου, καθώς και από τα σποτ οροφής και τον κρυφό φωτισμό του ραφιού.

«Στο κύριο γραφείο υπήρχαν ως δεδομένα κάποια στοιχεία της επίπλωσης (γραφείο, καναπές Chesterfield, πολυθρόνα και βιβλιοθήκη που επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε). Σκοπός ο χώρος να είναι ιδιαίτερος, ευρύχωρος και εκλεπτυσμένος. Για τον λόγο αυτόν το γραφείο, ο καναπές και η παλιά βιβλιοθήκη (η οποία βάφτηκε σε χρώμα ίδιο με αυτό  του τοίχου), τοποθετούνται παράλληλα ώστε να αξιοποιούν το επίμηκες σχήμα του χώρου, ενώ στην πλευρά της εισόδου δημιουργείται μια σύνθεση που περιλαμβάνει τη δίφυλλη πόρτα και τη βιβλιοθήκη σε εσοχές που πλαισιώνονται από ξύλινες κατασκευές, ενώ η μετόπη βάφεται σε τεχνοτροπία. Περιμετρικά κάτω από την ποδιά των παραθύρων διαμορφώνονται αποθηκευτικοί χώροι με ντουλάπια και ράφια χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά (καπλαμάς και λάκα στο χρώμα του τοίχου) υπογραμμίζοντας την κάτοψη σε σχήμα Γ του κτηρίου, ενώ η κουρτίνα καδράρει το γραφείο», αναφέρει ο κ. Φραγκόπουλος. 

Τέλος, τα ενδιάμεσα χωρίσματα των γραφείων διαμορφώθηκαν με μεταλλικά πλαίσια σε τρία επίπεδα. Της βάσης και της στέψης από clear triplex κρύσταλλο ώστε να επιτυγχάνεται η συνέχεια και η κατάργηση των οπτικών ορίων και του ενδιάμεσου από γυψοσανίδα και μόνωση ώστε να δημιουργείται το αίσθημα της ηχητικής και οπτικής  απομόνωσης από το διπλανό γραφείο. Κρυφοί φωτισμοί, φωτιστικά οροφής και απλίκες τοίχου ολοκληρώνουν τη σύνθεση των γραφείων αναδεικνύοντας τις σχεδιαστικές χειρονομίες, δημιουργώντας ένα ξεκούραστο και ευχάριστο περιβάλλον εργασίας.




A+
A-







ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ