Skip to main content

Χαμηλά οι εμβολιασμοί σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Κιλκίς - Τα ποσοστά

Στη χειρότερη θέση, αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη βρίσκεται αυτήν τη στιγμή το Κιλκίς, αφού το 41.00% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Οι τρεις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Κιλκίς, που από χθες έχουν κοκκινίσει στον επιδημιολογικό χάρτη, καταγράφουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Διαβάστε επίσης Οριστικό: Από αύριο τα έκτακτα μέτρα σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, στην κόκκινη, πλέον, Θεσσαλονίκη μόλις το 50.08% των πολιτών έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Ακόμη πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά εμβολιασμού στη Χαλκιδική, με 46.84% των πολιτών να έχουν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Στη χειρότερη θέση βρίσκεται αυτήν τη στιγμή το Κιλκίς, αφού το 41.00% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Στη Λάρισα το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων έχει φτάσει στο 49.91%, στην Πιερία το 41.63% και στη Δράμα 42.56%.

Τα ποσοστά είναι χαμηλά σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως το 57%.

Μάλιστα, όπως ανέφερε σήμερα η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλλου, πρόσφατη ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα έδειξε ότι υπάρχει γραμμική συσχέτιση ανάμεσα στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και τις διακυμάνσεις του επιδημιολογικού φορτίου.

Η διαπίστωση αυτή επηρεάζει κατ'επέκταση και την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς τα περισσότερα νέα κρούσματα στις περιοχές με μικρό αριθμό εμβολιασμών οδηγούν αναπόφευκτα σε περισσότερες νοσηλείες. Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι ενώ στο σύνολο της επικράτειας το ποσοστό κάλυψης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ανέρχεται αυτή τη στιγμή στο 69% με ήπια μείωση της τάξης του 3% την τελευταία εβδομάδα, στη Θεσσαλονίκη εκτινάσσεται πάνω από το 90%.

Σημειώνεται πως στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάχθηκαν οι περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, Παρασκευή 1η Οκτωβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και ώρα 6:00.