Skip to main content

Ο Θεσσαλονικιός που συμμετέχει στη διαχείριση 165 δισ. ευρώ

Ο Αναστάσιος Φραγκουλίδης μιλάει από τη Ζυρίχη στη Voria.gr, ενώ στην οθόνη του υπολογιστή του αναβοσβήνουν τα δεδομένα των αγορών όλου του κόσμου.

Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, κοντά στην παραλία, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει οπαδός της ΑΕΚ. Ο κ. Αναστάσιος Φραγκουλίδης, όταν πριν από 30 χρόνια έμπαινε στο αεροπλάνο με προορισμό τη Ζυρίχη και στόχο να σπουδάσει, δεν φανταζόταν ότι θα παρέμενε στην Ελβετία για πάντα. Ότι η χώρα του Γουλιέλμου Τέλλου και των τραπεζών θα γινόταν η δεύτερη πατρίδα του.

Σε αυτές τις τρεις δεκαετίες έχει περάσει από πολλά «μάχιμα» πόστα των χρηματοοικονομικών και σήμερα είναι Διευθυντής Διαχείρισης Ελβετικών Θεσμικών Κεφαλαίων στην Pictet Asset Management, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 192 δισ. ελβετικών φράγκων –περί τα 165 δισ. ευρώ- και ανήκει στον όμιλο της τράπεζας Pictet, που ιδρύθηκε στην Ελβετία το 1805. Είναι δηλαδή κάτι πολύ διαφορετικό από ένα θεωρητικό αναλυτή που συντάσσει εκθέσεις. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Voria.gr από το γραφείο του στη Ζυρίχη μιλάει με την ψυχραιμία και την εγκυρότητα ενός ανθρώπου, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια πολύ μεγάλου ύψους και άρα έχει σημαντικές εμπειρίες και παραστάσεις. Άλλωστε την ώρα των απαντήσεων στην οθόνη του υπολογιστή του αναβοσβήνουν τα δεδομένα των αγορών όλου του κόσμου, με βάση τα οποία λαμβάνει αποφάσεις δισεκατομμυρίων.

Κύριε Φραγκουλίδη, ποια είναι σήμερα η εικόνα της Ελλάδας στους χρηματοοικονομικούς κύκλους της Ευρώπης και ειδικότερα της Ελβετίας;

Το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα έχει μειωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, κάτι το οποίο είναι σαφώς θετικό. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια είναι διαχειρίσιμες μια και το μεγαλύτερο μέρος του χρέους βρίσκεται στα χέρια ευρωπαίων δημοσίων επενδυτών και οι ελληνικές αρχές ακολουθούν πιστά τις συμφωνίες με τους δανειστές. 

Από εδώ και στο εξής ποιες οφείλουν να είναι κατά τη γνώμη σας οι προτεραιότητες της χώρας μας ώστε να την εμπιστευθούν οι ξένοι επενδυτές;

Οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν πολύ καλά ότι το ύψος του ελληνικού δημοσίου χρέους παραμένει πολύ υψηλό. Αναπτυξιακές πολιτικές που θα βοηθήσουν στην απομείωση του θα έπρεπε να είναι η βασική προτεραιότητα. Η χώρα θα πρέπει να γίνει όσο το πιο δυνατό φιλική για ξένες άμεσες επενδύσεις. Μια πιο αποτελεσματική ελληνική δημόσια διοίκηση και πιο γρήγοροι ρυθμοί στην απόδοση της δικαιοσύνης από τα δικαστήρια θα βοηθούσαν να επιτευχθεί αυτό ο στόχος.

Υπάρχουν κατά τη γνώμη σας οι προϋποθέσεις για να βγει η Ελλάδα στις αγορές ομολόγων;

Παρότι το ύψος δανεισμού με βάση τις τιμές των ελληνικών ομολόγων είναι ακόμα υψηλό σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης οι προοπτικές εξόδου της χώρας στην αγορά δεν είναι αρνητικές, εφόσον η συνετή δημοσιονομική διαχείριση συνεχιστεί. Βασικοί κίνδυνοι σε αυτή την προσπάθεια θα ήταν μια χειροτέρευση της χρηματοοικονομικής κατάστασης στην Ιταλία ή μια έντονη πτώση των αναπτυξιακών προσδοκιών  στην Ευρωζώνη. 

Στην παρούσα συγκυρία ποιο είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα της Ελλάδας και ποιο το μεγαλύτερο μειονέκτημα;

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για φέτος και για τον επόμενο χρόνο. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα παραμένει η έλλειψη ισχυρής αναπτυξιακής πολιτικής, όπως και το γεγονός ότι ο εκλογικός κύκλος θα μας απασχολήσει σύντομα ξανά. 

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία μιας χώρας που εξετάζουν κατά προτεραιότητα οι διαχειριστές κεφαλαίων; Πόσο επηρεάζονται από τους οίκους αξιολόγησης και τις εκθέσεις του ΔΝΤ και της ΕΚΤ;

Οι δημοσιονομικές και αναπτυξιακές προοπτικές μιας χώρας που μπορούν να υπολογισθούν μέσω διαφόρων συντελεστών είναι η βάση για την εκτίμηση των κεφαλαιακών αξιών μιας χώρας. Στην περίπτωση της Ελλάδας οι εκθέσεις του ΔΝΤ και της ΕΚΤ μελετώνται προσεκτικά από τους επενδυτές, χωρίς να είναι οι μοναδικές πηγές πληροφόρησης τους. 

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι πιο σημαντικές εξελίξεις που συμβαίνουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου;

Οι συζητήσεις για τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου μαζί με την πιο περιοριστική πολιτική ρευστότητας και επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ επηρεάζουν αρνητικά τις χρηματοοικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Από την άλλη πλευρά η αμερικανική tax reform επηρεάζει θετικά της προοπτικές των κερδών των αμερικανικών εταιριών και δρα σταθεροποιητικά στις χρηματαγορές. 

Πόσες πιθανότητες δίνετε να προχωρήσει γρήγορα η τραπεζική ενοποίηση στην Ευρωζώνη και κατά πόσο εάν ολοκληρωθεί να αλλάξει τις ισορροπίες;

Από ότι φαίνεται τα βήματα ολοκλήρωσης της τραπεζικής ενοποίησης στην Ευρωζώνη, κάτι που θα δρούσε σταθεροποιητικά στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, είναι μικρά. Προφανώς χρειάζεται μια νέα κρίση για να αυξηθεί η μεταρρυθμιστική δυναμική. 

Πόσο έχουν επηρεάσει το ελβετικό τραπεζικό σύστημα οι ρυθμίσεις για περισσότερη διαφάνεια που προωθούνται διεθνώς;

Το ελβετικό τραπεζικό σύστημα ελκύει ξανά περισσότερα κεφαλαία τα τελευταία χρόνια, παρά την έλλειψη του τραπεζικού απορρήτου στις φορολογικές υποθέσεις. Το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, η άριστη γνώση των χρηματοοικονομικών αγορών, η ισχυρή κεφαλαιακή δομή των ελβετικών τραπεζών και η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα της χώρας παραμένουν τα βασικά πλεονεκτήματα του ελβετικού τραπεζικού τομέα. 

Πρόσφατα έγινε δημοψήφισμα για τις τράπεζες στην Ελβετία. Τι το προκάλεσε; Ποιες είναι οι συνέπειες του;

Το δημοψήφισμα που απορρίφτηκε από τους Ελβετούς πολίτες ήθελε να περιορίσει την δυνατότητα των τραπεζών να δίνουν δάνεια στον ιδιωτικό τομέα και να δημιουργήσουν έτσι ρευστότητα πέρα από αυτήν της Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του δημοψηφίσματος, θα περιορίζονταν τα ρίσκα που θα είχαν οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους. Ο λόγος που οδήγησε στην διεξαγωγή του ήταν η δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε η UBS κατά την διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008. 

Κύριε Φραγκουλίδη, είτε ένας Έλληνας που εργάζεται πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Πως βλέπετε το νέο κύμα μετανάστευσης από τη χώρα μας λόγω της κρίσης; Τι θα συστήνατε σε όσους Έλληνες σκέφτονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα για ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον;  

Το νέο κύμα μετανάστευσης διαφέρει πολύ από αυτά των δεκαετιών μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο. Σήμερα φεύγουν νέοι άνθρωποι με υψηλές θεωρητικές και τεχνικές δεξιότητες κάτι που είναι σαφώς αρνητικό για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Στους Έλληνες που σκέφτονται να φύγουν από την χώρα για ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον σε μια άλλη προηγμένη κοινωνία, συστήνω να δείξουν μεγάλη επαγγελματική και κοινωνική ευελιξία ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της παραμονής τους στο εξωτερικό. Και βέβαια να μην ξεχάσουν ποτέ ότι με την συμπεριφορά και τα κατορθώματα τους επηρεάζουν την εικόνα της Ελλάδας στα μάτια του τοπικού πληθυσμού. Είναι δηλαδή οι πρεσβευτές της πατρίδας μας στην οικουμένη.